同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
記住語氣同態度好緊要,佢係你老婆,由頭到尾都要溫柔,同自己唔可以惡,唔可以發脾氣 (發洩完要氹返架,到時有排你受)
Staycation 呢D開心日子就唔好傾呢D 傷感情既野啦, 好好 enjoy
一段關係入面如果要「忍」既話都唔係好健康,建議你將你D 唔滿意既位寫落黎,睇下有邊D 可以外判 (工人/鐘點/外賣) 解決,邊D 可以學下唔使咁執著,邊D 真係好重要唔傾唔得。
比錢外父外母我覺得無問題啊,爸打你搵到錢,每個月5k 可以接受,比開就無謂搞咁多野。或者之後你可以同老婆溝通,你比錢你老婆,再由佢比父母都得,咁樣個觀感上可能大家會再舒服D (你老婆比錢佢父母好合理)。
康是美呀?
咩學歷
而家未有仔女你每個月俾咁多錢佢都咁
如果有咗仔女你成世人都唔洗旨意係佢面前抬起頭
你自己諗下你係咪想下半世都係咁過啦
而家仲唔遲啊
你哋識咗有冇兩個禮拜
聽落都係嘅
但係既然樓主仲想努力挽救下段婚姻
呢啲溝通嘅嘢都係要學下
繼續累鬥累仲衰啦
好簡單,孤寒嘅人不會得到絕對嘅幸福

揾十幾萬一個月租萬八蚊樓,用卷廁紙都要慳,只因為你乜都斤斤計較,分分秒秒都計,對人對事都計算,所有唔開心係你自己攞嚟嘅
聽落佢哋可能見過5次, 識咗十零日左右咁
感建分 婚建離
唔係,講人哋唔啱聽嘅嘢係有技巧
有D字眼係唔可以講,因為一定係錯
例如"從來/從不/永遠/成日"
例子:成日去廁所都唔冚蓋!!!
其實可能10次有9次先唔冚,唔係always唔冚,咁你呢個argument已經唔valid,對方聽完就覺得好un耳,就會開始嗌交

另外你一定要喺自己角度出發,要講自己感受
如果你話:留意到你好多時(sometimes/ often)去廁所都唔冚蓋,我覺得好唔衛生,我去廁所有D唔方便(比理由)

兩句嘢嘅目的你都係想對方去廁所冚蓋,但你講第二句你無位可以嗌交,可能調轉同你講sorry
咁語氣態度嗰D要自己拿捏好難教

如果你純粹鍾意發洩情緒同鬧人嘅⋯⋯可能要睇醫生

仲有最重要係分清楚request同complaint
樓主講嘅所有嘢其實係requests嚟,佢想老婆做某D嘢,但全部聽落都係complaints
一段關係一定會有要求,正常不過嘅事,但你唔識表達,聽嘅人就變咗投訴
投訴一定難聽同個心唔舒服>然後覺得受傷變emotional同defensive>然後嗌交

https://www.psychologytoday.com/us/blog/anger-in-the-age-entitlement/202002/behavior-requests-complaints-and-contempt#:~:text=Behavior%20requests%20focus%20on%20what,demand%20submission%2C%20usually%20with%20coercion.

https://www.vincegowmon.com/a-complaint-is-an-unspoken-request/
娶佢自己去賓國住
我覺得佢真係鑽牛角尖咗。
呢個世界有好多野係個人主觀,點溝通都唔會有結果。
價值觀呢樣野係由出世開始累積,人地個世界就係咁運作,你要佢變即係要破壞佢成個世界。
樓主而家就係想靠把口去將一個小粉紅變成民主鬥士。
但唔俾養貓
然後屋企開着支白色嘅光管照住
你知唔知咩叫passive aggressive
完全就係你講嘅嘢
樓主真係冇撚得救
講咗咁多頁都冇反醒過自己, 一味用啲小事挑剔個自己一個離鄉別井嚟跟佢生活嘅老婆
乜嘢都諗自己先, 完全唔會企喺對方立場諗
但係同時又唔係可以畀倒老婆少奶奶生活, 喺物質上滿足到佢聽聽話話貼貼服服
做你老婆都幾慘
我懷疑個老婆買返黎
佢哋識既時候收入相差應該係不計購買力平準之下
二十倍.
我估係好有憧憬同保護慾既IT男遇著有boundary issue既不安女人
應該話係佢開始不安
你個態度同溝通深度似網上識咗3個月
見咗2次, 一次zoom
你係咪有自卑感
係華人既本質問題
之前佢未來香港唔會咁樣
根本就無 150k月入當自己25k月入咁生活
樓主同佢老婆如果唔係識左好多年
佢唔會理解到你做乜鳩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞