同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
耐左好易當老鳳 連樣都唔肯做
點解可以咁黑暗好癲
好慘
傾乜,而家條女又唔係揾錢,家務唔做做乜
係咪做私家雞
你講多謝證明你無得救
你係一家之主黎

連厠紙都話唔到事仲係男人?

你而家賦予既野對方覺得毫無價值,連專重2個字都好似未識。嫁黎香港唔係大晒
Nice
靚,身裁好
其實唔駛問
你咁講完又開始理解你點解覺得相處困難,係老婆態度問題,下下要拎曬彩,搞彎晒個氣氛。
有啲野唔滿意既,講完一次就算啦,成日拎出黎講,真係好掃興,雖然好多女人都係咁。
佢含撚啦
住過台灣一定唔會唔知呢件事
事關台灣廁紙平均好過香港啲大陸嘢
煮太少,自己去外邊買料就得,其實好閑
係怕條女成日乜都要搶上把位
你去左下把不斷將底線後退,個人就愈黎愈無價值
一樣係無解決問題
樓主自己都唔知佢老婆咩事
我點樣隔空講佢老婆嘅嘢

佢老婆都係唔識表達,所以一講就會發脾氣

發脾氣多數係因為你已經frustrated到唔知講咩好
樓主下下講嘅嘢都係attack緊佢,blame/demand緊佢 (但其實佢係有request唔識講出嚟,令人聽落似complaint,兩邊都有咁嘅問題)
正常人覺得比人攻擊就會撻著fight or flight mode,自我保護機制嚟
覺得自己受到傷害,覺得無人聆聽自己明白自己,有人會嗌交傷害返你(fight),有人會completely shut down,甚至離開 (flight),每人個反應都唔一樣,但全部都極度唔健康

佢老婆就習慣情緒勒索去得到自己想要嘅嘢,例如發脾氣、喊
唔係唔比佢嬲/唔開心,但係佢都要學識講出自己做咩唔開心,呢樣要靠self awareness,講幾句係好難做到

所以兩邊轉個溝通方法,已經可減少9成呢D爭執(而且極度無必要嘅爭執,唔係咩大是大非、出軌問題)

樓主可能真係因為覺得自己好撚蠢煮個飯都手忙腳亂所以唔想講(自卑),或者佢因為覺得樓主講呢D嘢係因為唔愛佢所以喊,始終佢自己一個人嚟香港,好多人收埋咗無講比人知就會累積呢D情緒
你唔講出嚟,兩邊都喺度估對方真實感受
頂你咩心理學家都估唔到啦

所以已經叫咗幾次樓主去見婚姻輔導(全被樓主ignore)
好多人覺得見專業人士係要去到分手/離婚先見
其實唔係囉,溝通技巧係喺原生家庭學返嚟,細路只係識得copy&paste大人
亞洲人好少鼓勵仔女講自己感受,好多人甚至連感受係乜都無辦法articulate,睇上一代就知啦,成日講歪理又話打者愛也其實係自己唔識講同控制情緒
樓主同佢老婆都唔覺得自己有問題㗎
好多人講到係人嘅問題,不過佢哋兩邊想要嘅嘅嘢好簡單,只係一啲無關痛癢嘅事,而且聽落兩邊都有嘗試過努力過,只係期望有好大落差,而唔係完全唔接受意見,亦唔係因為唔再愛對方,所以溝通嗰度著手係第一步

咁溝通完之後做唔做到就係後話
我提過人類天性係想討好他人,愛嘅就會去嘗試
如果係躁狂症抑鬱人格障礙之類嘅話都係搵返專業人士

樓主比個a/c佢老婆上嚟講幾句
本書內容係點架
無用,而家係上把位同下把位問題
原則底線一再退後條女會變本加厲

我係撐樓主有原則既人,李家城都係帶隻cheap 錶
做好自己,而家係你揀佢。
記住你係男人黎,要面對任何挑戰。
我會去少啲成人台架啦
佢喺台灣係點, 你形容吓
大眾會幫你分析
出街食咩, 邊個俾
無用,鎮唔住綠帽都有得你帶
台妹同大陸妹都係宜屌不宜娶
樓主: ✓✓
搵緊飯票?
如果佢係懶,你呢個方法解決左目標問題,ok。
但我個案佢唔係懶,佢除左覺得亂,仲有一陣怨氣,佢覺得我憑咩要求佢煮呢樣煮個樣? 每日都要諗咩餸,煮咩餸,又唔係好識煮! (新婚初期)
我最後既解決方法好簡單,每星期有兩日同佢一齊上網睇菜譜, 一人揀一個餸,我同佢一人煮一個,其他時間外賣加餸。
半年左右佢已經全部自己攪掂,最重要佢覺得過程我有參與,有理佢感受,我多數煮得難食過佢,好多時最後佢食佢個碟,我自己哽自己個碟,但佢都食好開心。

我呢個只係一個兩個人相處過程既好小好小一件事,我主要想話俾樓主知,如果你解決緊個個唔係目標問題,會兩個人越攪越多問題。
我覺得兩個人無話邊個永遠係上下把,大家有默契,一個搵錢一個理住頭家,角式同等重要。
煮食份量不足係咪壓力大既病癥之一?
係既話我需要呢啲壓力, 食少啲健康啲
係a0先覺得台妹日本妹正
拍拖搵佢地係好
做人世就算啦
除非想做廣志
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞