同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
緊係要做雞啦 收得你果1萬家用 又要俾你屌又要俾你洗黎洗去
1萬蚊邊夠洗呀屌 嫁黎香港要我同你捱窮?
我都唔敢話自己賺錢就乜鬼家務都唔理

自己賺錢唔做家務有乜問題
蛋都未生隻,離婚揾個公屋妹,咪撚on 9 就呢d 仆街臭貨
我諗樓主唔介意佢老婆出去做野,但佢老婆似係懶人,做野又拿西
會唔會個女人未ready做人老婆
我每個月1000蚊都冇得洗
成份糧比哂老婆仔女屋企
15萬一個月點洗佢自由嚟 關你撚事咩
我追故睇咗25頁都冇話要意見, 純粹發洩

我當你個個係”意見” 咁你個意見都幾撚廢, 廁紙慳就唔識享受人生?用唔平啲嘅廁紙就叫捱?如果你呢啲叫意見, 建議你讀下書先, 有冇諗過retake中學
仲未用哂逼住日日用又真係好眼冤
加上你老婆無良好溝通技巧,淨係識日日屌,你俾人屌完之後,日後就醒水啦

我係你會嘗試下心平氣和咁同佢講「老婆我知道啦,講一次就知,唔使講咁多次,我聽完都會唔開心」
(表示你知道,反映你感受)
你再睇下點啦
原來你都唔識良好溝通

若果你未嬲完唔想傾都好正常,係度你又可以講「唔好意思,我仲嬲緊,未可以和平咁傾計,你俾少少時間我好唔好?我唔想宜家嬲住同你傾,就會變咗鬧交」
(最緊要講出你既諗法)
睇你講野都知你好撚自大萌塞
人地話你錯實唔會反省 覺得自己好叻實冇錯
典型公屋仔大個叻咗果種自卑演化成無限自大嘅心理
你老婆好撚慘
我係話你個意見廢 冇話唔係意見

個兩個問題你都係冇答 同一層都有人回你唔同意 你都係冇回應
如果咁有錢衣食無憂
其實佢要求合理。
係條女都係睇中佢收入釣中金龜以為可以二次投胎先嫁過黎
非常欣賞你,呢個post係你先有返d sense,有大局觀
我柒咗 sorry

咁到你答問題 點解廁紙慳就唔識享受人生?用唔平啲嘅廁紙就叫捱?
極度passive aggressive
樓主真係搵專業人士可唔可以講下自己呢樣嘢
三十幾, 女人唔嚴格節食, 係瘦唔到, 瘦唔到就靚唔到
樓上就唔會埋
你自己食得少點解要另一半陪你少先
我生完仔都瘦身low carb, 但唔代表我要我老公同我一齊減㗎嘛,咪煮完自己食少啲囉有幾難?佢老婆根本冇心
唔想男人食得咁開心自己死忍大陸廁紙
我不嬲覺得咩嘢人就搵返咩嘢人 (台灣人好似係叫什麼人騎什麼馬)
當樓主覺得自己老婆蠢同懶,佢自己又何嘗唔係
明知自己咁重視餐飯同家務,一開波冇了解過先㗎咩?知佢未煮過飯,咁咪洗少少錢叫佢出去學囉
買名牌袋就仲好笑,拍拖嗰陣唔知佢係咪鍾意名牌?
本身慳唔慳家又唔知?
根本結婚前剩係識食玩瞓扑,結婚之後先發覺瀨嘢原來個老婆咁
怪得邊個,佢自己咪又係冇帶腦嗰個

我覺得學歷職業又唔代表啲咩,重點係點解佢同老婆結婚前相處咗幾年,都唔知對方有呢啲問題。
好多小動作會反映一個人嘅性格。幾年時間咁長,就算唔一齊生活,只要正正常常咁交往約會已經睇到好多野。

以樓主形容,佢想要嘅係一個賢內助,而佢老婆根本由頭到尾都係一個鳩流流等日子過嘅公主。
以樓主條件肯定可以搵個更好嘅,偏偏佢就揀個咁嘅人返去。
樓主話其他地方同背景嘅ex都係咁嘅性格,咁即係自己口味出事。

最搞笑嘅係,而家瀨晒野佢上黎求助,班網友俾咗咁多橋佢,佢都仲係不停drill"大家坐低傾,我一定講得服老婆嘅"。
傾得掂佢就唔使上黎開post啦,何必自欺欺人。
無用,因為佢覺得點解呢d要嬲咁on9
同理心呢樣野大左好難陪養返,尤其是要風得風要雨得雨既人。佢老婆明顯係呢種
冇㗎,之前已經有絲打好詳盡咁教佢咩叫有效,良好嘅溝通技巧
學唔學到就睇佢造化
樓主可能係聽到老婆日哦夜哦就唔太出聲,諗住由佢講完就算,但係聽完自己心入面有意見又唔講出來
老婆哦多幾次佢就更加唔妥,但又唔講或者講完又踩到老婆條尾咁,搞到自己越來越up住up住

利申 以前有個ex都係呢種諗住唔出聲就算吞聲忍氣但係唔講自己真正諗法嘅人
好難溝通(所以變咗ex
啱好又係IT狗
唔知係咪IT狗特別多呢種性格嘅人
MBTI分類係INFP嘅!
生埋仔 應該可以離婚
工又唔洗返 又無小朋友要湊
唔講咩地位問題
日日係屋企唔做家務買餸煮飯仲有乜做

成日都覺得唔洗返工果方 日日係屋企
如果連家務都唔肯做真係食得屎
結婚又係我收工返黎做 單身又係我做 咁我不如自己住

如果雙方都要返工 家務就要平分返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞