同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
咁首先你唔好過問人地買邊隻廁紙先

其實好少男人控制慾大到連人地買咩廁紙都要管,
畢竟呢啲通常係師奶先會理,
或者係隻紙質好撚垃圾,垃圾到用唔到,男人先會出聲

但如果你性格係控制慾強
你唯有搵番個完全無主見,
乜都ok嘅人先生活到
唔識appreciate另一半既付出都係死硬架啦
中左伏啦,,依家d人真係,,搵咁多,對家庭,婚姻,一d傳統概念都無。
老實講我以往同父母住
從來無聽過老豆投訴廁紙
應該話好多男人連屋企用緊咩廁紙都唔知

由呢一點已經睇得出樓主控制慾都幾強下
我叫佢老婆出黎做野,情願請工人。
係唔想佢老婆日日係屋企自閉唔見街外人,
慢慢同個社會脫節同會有心理病。

其實唔關樓主介唔介意或者錢既事
獨立啲一定同佢嘈
淨係廁紙都有排嘈啦
只能夠講佢好鍾意鑽牛角尖
呢類人都幾麻煩下
可能我講得唔好, 廁紙係我去買. 之後我買左平啦. 咁買左都要用埋啦. 咁佢嗰排就日日話d廁紙唔好, 日日同我想同嘅嘢. 其實屋廳都有盒裝紙巾....佢可以拎入去用. 我想表達同家務一樣...我無逼佢, 只不過佢就係要日日揾嘢嘈我咁....
我覺得可能要一個獨立又照顧到佢既人
廁紙d細數就算吧啦
D女人係咁架喎, 覺得你買錯野
主要係佢唔想做唔想用咪唔用唔做....反而要一直用嘈交去解決問題....
唔係點會做到IT 又搵1.8M year

買廁紙幾十蚊都要問你攞

施捨咩

唔可以咁
一定要有一舊錢係比佢買屋企嘢

嗰一萬你當佢用嚟買下衫買下化妝品…唔夠又買餸家庭開支㗎
咁叻人係咁既 唔出奇
樓主 我鍾意做家務 識自己去廁所 !
樓主成功人士
就咁聽你老婆都好鍾意用發脾氣嘈交黎表達不滿
仲要係會係細節位到嘈你黎拎優越感個種?
真係睇你有幾在乎
終於有人講重點…..
一開始樓主就揀錯老婆

台妹大安旨意要老公負責晒所有開支嘅心態係比起港女更重
唔係有好多台妹會有意識去「分擔一人一半」
老老柒柒,我覺得放佢老婆出去好大機會加速玩完,不過起碼有轉機。
就算搏輸咗要分開,總好過繼續困獸鬥,怨對一世仲唔健康。
買鑲金嘅廁紙先叫用盡佢下話?
點撚樣叫用盡,樓上咪有人計過每個月都係多30蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞