同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike

台妹cx空姐
唔知樓豬老婆依家咩質素呢?
慳錢其實同性格有關 無話對與錯
層主理解能力好似有啲問題
剩係睇咗一對夫妻相處就一竹篙打一船人
放過你另一半啦
我理性同ex溝通比佢話我太理性。。。
然後我感性d,佢就話我唔考慮佢感受
台妹
戇鳩到上天花板啦
佢買唔起樓代表啲咩啊?
代表佢冇儲錢啊
佢而家租萬五蚊樓
你估佢住邊?
應該都已經翻唔到
事實生活好多都係要有一個最後決定
上面絲打分享既生活小事可以準備哂兩樣
但點都會有單一決定既事
牆紙咩顏色?移唔移民?租樓定買樓?平時屋企用白光定黃光?
無話邊樣最好,要嘈既講到第四次世界大戰打完都未有結果
但點都會要個決定,咪就係睇緊邊個先係話事個個
你可以好理想話傾傾傾傾傾傾
但就係大把野兩個有主見既人傾完都唔會有結果
你要完全對等既生活唔係無,同朋友囉,因為好多野都係一句關你撚事就可以解決

Btw傾計姐,唔洗人身攻擊既
你始終係熟你老婆果個
可能結果會係嘈

但係我只係覺得你用真心誠懇
都會激發到佢善意出嚟
冇必要擔心
你哋又唔係仇人
我覺得都難搞 你地價值觀都唔同 又有文化差異
你搵得呢個人工 點解唔搵過同你差唔多學識 有啲事業既人呢
分左係好事 點都係你有問題
不外乎都係樣靚身材正
我公屋仔長大, 而家雖然算揾得幾多

假膠,上一頁
不過我老豆老母都係好人又會講道理,真係見到街到有人打人會出手幫再理論果啲,同埋對人好好
咁….加返s囉
其實我覺得樓主唔係特別慳錢
佢一個人搵1.8一年係好多
但記住呢個家庭收入
好多香港人兩個加埋1.5m-1.8m,都唔係特別奢侈
一樣租樓食大家樂茶記

樓主如果生兩個,兩個都係private school,兩個姐姐再搬大3房我諗佢每個月唔係剩好多錢
懶過閪嘅女人比佢自生自滅算啦
同樓主情況差唔多,我女朋友年底都會黎香港

溝台妹最大問題係預左要包食包住,佢地係台灣搵得一萬幾千
落到黎求其搵到份PT返下都好有幫助

btw我得30K人工,樓主公屋仔出身搵咁撚多真係好勁
連仔最愛既台妹竟然係伏
pin啦
朋友,你畀d心機賺錢,請個工人幫你地手,可以解決大部份問題。
一皮剩係佢零用. 屋企所有錢都係我出.
兩個人都係有主見既咪兩邊都要識讓步 唔好咁執著囉 係睇你點搵共識 唔一定要一邊有主見一邊順從先得既 呢個世界有好多組合 溝通既過程識尊重有主見都唔係問題

你講既野根本好易解決 一人決定一樣咪唔使拗囉

我同另一半就係完全對等 你唔使一碌竹打沉一船人
係你溝通 表達能力有問題先會成日嘈
所以D人成日話男人結婚後成日痾咁耐屎..
特別生埋小朋友後
樓主你初初應該比少D, 鼓勵佢學下野搵D野做,
再拎D$請個賓..
我的情況就大家都唔想做就盡量把屋企自動化,
拖地吸麈機械人,有集塵BASE,一個月清一次,
洗碗就洗碗機..ETC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞