同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
其實你娶呢個老婆前應該要諗啦
點相處啫 呢個女人嘅背景
講真動以前d 男人上東莞娶係冇分別
冇見識冇學識 加上台妹本身文化係結婚唔做野
一心嫁你係想做少奶奶
所以你唔洗指意佢識同你坐低理性溝通
唔知佢愛你定貪你有錢啦 聽落就後者所以更加無可能靠感動佢令佢體諒你
所以一係忍 一係離婚
我貼左張公司比税局張IR form.....2019-2020年度. 之前年幾前貼過得1.4 mil. 咁你都可以唔信我而家有1.8 mil 嘅....
咁無返工好正常者...
香港而家sales俾人裁員喎
根本都無咩 vacancy
一千零一個唔係西工嘅
你估佢會請個土生土長流利廣東話嘅香港人定請個台妹
做開藥妝Sales
嫁黎香港乜撚都唔洗做 連家人淨袋近60k台紙
係台灣專業人士做撚死都係搵咁上下
佢真係可以大大聲講我有比你屌架
你呢d case擺明無傾好 見步行步
時間到咁上下嫁左黎香港先算
你又expect人地要分擔一部分工作
佢又擺明唔想做呢d野
佢hea多幾年出唔返黎做野你就真係碌柒
所以我佢來之前, 我出左幾萬比佢學化妝. 不過佢考完之後來香港都無去試下做幫人化妝嗰d freelance.
究竟點解煮咁少
你老婆可能已經當你係c朗
你仲係唔明。

而家唔係你性格差唔差嘅問題,而係你同你老婆根本溝通唔到。
樓上咁多巴打絲打都答咗你,既然你老婆唔肯配合你,咪唯有你配合佢先可以繼續行落去。
點解我地唔講你老婆應該點做呢?因為如果佢肯遷就你,你就唔使開呢個post啦。再講,而家係佢食住你,佢係上把位,點解佢要變?
你已經盡晒力都搞唔掂,咁即係死局囉。

呢個情況你一係硬食,一係分開。
唔好幻想你老婆會幾十歲人突然轉死性變賢內助。
佢食菜多. 通常夜晚炒兩碟菜. 之後加10隻水餃咁兩個人食.
咁都無理由咩都唔做, 由得個情况再差落去....
佢係咪專登想餓死你
仲要講完都係咁少
你負責晒屋企開支仲要比錢佢,仲要比埋佢老竇老母???你冇嘢呀嘛

寵到壞晒,自己攞嚟
你而家唔好比錢佢,橫掂佢都係嘈,不如唔好比佢啦
台灣係興咁㗎…..
因為肉貴,佢地習慣夜晚食多啲菜填肚
連食咩內容都唔可以攤開黎講
請問你當初點解覺得你兩個適合結婚
定係比人迫婚迫迫下就是撚但
我可以好肯定 以台灣人角度
你年薪破600萬近700萬台紙
佢係覺得你係超級有錢人
佢會心諗點解要佢做家務 點解唔洗少少請個姐姐做
佢亦覺得 咩都放棄哂 朋友 家人 點解仲要我分家務黎做
咁佢由台灣跟咗樓主過嚟
又無工返
佢生活係得返呢啲嘢咋嘛
樓主眼中芝麻綠豆嘅事
(去廁所用2秒嘅廁紙)
係老婆世界已經好大件事
(屋企生活水平)
佢婚前成日煮飯都好
台灣嘅習慣唔同香港

香港家庭慣咗點都有魚/肉+菜+湯
你睇下我上面張圖,佢哋都係菜多

你試下同佢講,想夜晚至少有一碟肉/魚
用另一個方法增加餸菜嘅份量
(但你對個魚唔好咁大期望,我見佢地成日用水烚魚肉/魚扒就當係一個餸
好聲好氣同佢講份量真係有啲小,下次煮20隻得唔得?
如果咁都唔聽發脾氣,咁算啦,分開比較好
咁呢度有25頁意見,唔少網友都俾咗建議你。
你而家諗住點搞掂你老婆?
冇錯……
以樓主嘅年薪,對一個做19 sales台妹來講係大富豪lv
台灣都興請印/越傭

究竟樓主你有冇同佢傾過呢啲expectation
台妹正!

比得10k日日屌台妹仲想點
屌你老母
成個post啲人比意見你,你每次都怪落老婆度,講老婆點點點

屌喇星
想連登仔圍屌女人先上嚟開po?

問題唔係邊個做得好/做得唔好/ 做得唔夠好你明唔撚明
而係大家expectations唔同又唔識講出嚟,佢唔開心你又唔開心
屌你

而家係要求進步唔撚係問責大會
我plan左之後同佢去迪士尼staycation...諗住夜晚佢玩完心情好. 再一次攤開講. 如果嘈一次勁可以解決就嘈一次勁咁...
我都認同 個心態就係就算搵十幾萬都其實只係打工仔 啲錢辛辛苦苦搵返黎所以唔想使係啲自己覺得無謂嘅地方
樓主你同你老婆好明顯金錢觀唔夾 呢樣野只會一路嘈落去 就算你compromise 就晒佢屋企買靚野貴野 你真係開心同使得心甘情願咩? 慳家呢樣野其實無錯無唔岩 我更加覺得邊個出錢邊個先有資格要求使多定使少
以樓主嘅年薪點玩都大把女埋身,係衰在埋左單
點解傾吓自己想點=嘈交?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞