同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
我咩都計係自己習慣. 投資, 返工, 消費. 我真係唔係專登計佢d乜
我想講嘅係價值同觀念上唔同....
係香港依家買新樓個d都係自住唔移民亦都大多數人買唔倒千萬以上,因為呢班人中產底或再低所以供唔起,其實夠料去外國普遍都係中產以上,二手樓放around 一千萬都冇人要,除非業主蝕住放先有人考慮。好多中產都係租樓多,d樓多數係d值一千萬或以上,依家就係d中產走,所以你話邊有人租
如果樓主想有小朋友似乎佢會考慮移民所以應該都唔買。
女人仲要抹敏感幼嫩部位
唔係抹屎咁簡單

就算靚廁紙一條(10卷)貴$10
當2個人一個月用3條 (30卷)?

咁一個月都係俾多 $30 姐?
仲少過一餐飯嘅錢

樓主$15萬一個月
何必執著幾十蚊呢
我上面咪講咗兩樣都買,大家分開用

每個人都有自己喜好架啦
正如買零食咁,
我都會買晒幾樣屋企人食開嘅,大家各有各食

唔係話因為我食朱古力就淨係買朱古力,
然後迫人地食朱古力
咁一至五佢有咩做 冇世藝就好危險架喇

有嘢做都唔一定要係家務既 佢有冇學嘢呀? 如果乜柒都冇真係懶撚過閪
我而家咪解釋緊其實你可以轉念……
佢個價值觀好似出左少少問題….
睇#293 cm喇絲打
唔係嗰幾蚊既問題 而係結得婚 想段關係長遠健康 而你又愛佢就會好自然有想照顧埋另一半一啲不足嘅諗法 我男朋友都搵得多呀 但我都會想睇住佢荷包幫佢慳下 而唔係知佢搵得多 咁我m記次次加大轉凍飲加兩蚊lu 我地係講緊為另一半諗嘅心呀
男方既話..我諗剩係得呢個方法可行

Btw建議試吓用靚廁紙,真係返唔到轉頭㗎
十幾萬就睇開啲
D賓國男人咪老婆出去做野自己係屋企r腳趾搵多幾個女人住大屋
買廁紙同加大轉凍飲駛得幾多錢呀??
其實揾150k 一個月
一個洗費都係50-60k
剩低d 錢全部儲起
人都係見錢開眼 特係樓主又咁有米 以為嫁過嚟真係少奶奶點知都係要打理家務 你太錫佢比太多物質生活佢 令佢期望值升得太高 最好慢慢緊手返 同埋比啲野佢做(佢有冇咩興趣?) 令佢生活充實返

同埋一個女人嫁過嚟又冇做野 應該同社會都幾乎脫節 只可以仰賴你 令佢更依賴你 一定要比佢多少返下工 令佢搵返自己價值
樓主遷就左老婆咁多嘢 只係想老婆照顧佢窮撚心態啫 如果再一味就佢老婆只會令段關係更加唔健康
中出即飛
樓主好硬頸

我哋d解釋佢聽唔入耳

改變唔到佢「價值觀」
15萬一個月好心搵個鐘點。已經解決哂所有問題 識搵唔識適當地用 有撚用咩
假設樓主唔係玩膠
建議你真係要盡快解決
而係唔係話你用左幾多錢係佢/佢家庭上
重點係佢同你一齊唔太開心

女人係感性生物黎
你如果真係要請鐘點要強行請左返黎先
因為你得把口話請鐘點但結果都係無
咁你就變左大隻講
同埋你老婆同左你一齊都幾年時間
實知道你對金錢都比較計較
佢會以為你話請鐘點係你發脾氣講晦氣說話
話佢懶 蛀米大蟲咁

煮野食方面
如果你真係唔計較
可以食出面野食嘅
可以用比較好嘅口氣去表達你嘅諗法
唔係下下直腸直肚諗到乜講乜

好明顯你老婆黎左香港係好不滿現狀
你又係佢唯一可以依靠嘅人
但你又好似成日對佢有所不滿
Eg. 煮野食 廁紙

女人真係要氹
有冇感謝佢平時喺屋企嘅付出呀
佢感到你愛佢九大簋都會學煮畀你食啦

樓主經營一段關係唔係淨係講錢
講真佢都係離鄉別井過左黎
都明白樓主愛佢想畀好生活佢
不過佢都係由職業女性變咗做家庭主婦
中間嘅轉變真係會令到佢自信好低下
好似冇咗你就真係乜都冇咁
可能睇吓佢可唔可以返下工識下人啦

Sorry for 1999
其實抆屎分開買好on9,一齊用一款中上/中中質量仲好,但我覺得家務分配同無所事事先係重點,呢個年代我就如冇必要都真係唔同個冇自己事業嘅人一齊,一定會好多麻煩
其實我屋企不嬲都係咁做法
大家買野慣例會買埋屋企人果份
牛油都有分有鹽無鹽,cereal有分有糖冇糖,
奶會買一盒全脂一盒低脂
大家自動波揀番自己食開果隻,
從來無嘈過
又要做愛 係咁架啦
睇佢講嘢都係d傳統大男人要做一家之主

佢老婆都唔係嫁雞隨雞果種

咪會成日嘈呢d生活嘢
佢老婆只係想買四百廁紙啫
好冇為另一半嘅心咩
樓主講野只係單方面肯定有bias 嘅
好似佢老婆其實唔係冇煮飯 只係煮得差 喺佢角度都可能係佢已經好努力學 但未學得好樓主已經嫌三嫌四
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞