同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
你係連燈結婚?

等你貼稅單
小朋友
乜野呀?
貼返我上次貼過張圖.....
對左日本女人咁耐,佢地嘅mean係骨子裏,有時外面睇唔到
除左有點樣殺死老公forum
仲出埋書教點樣合法咁令老公快d死 可以拎佢地d年金自己happy
仲有一等老公退休即刻離婚,話唔洗再忍佢地 拎贍養費風流快活過下半世
我希望可以討論返夫妻相處...唔係我租定買樓....
我想話好多人揾得多都係住400-500呎私樓...揾得多唔等如一定要買或租4-5萬樓...
可唔可以幫你含
佢地本身文化係咁
如果你問佢好唔好咪
台妹答:ok la
即係唔好味

但香港係指擺得入口、冇所謂
佢淨係唔覆你呢個comment
老細係咪佢老婆先得架
同老細訓啦你
岩岩有位巴打講得好好
你要諗未來幾十年都係咁相處
如果接受唔到真係要諗下計解決
2公婆相處除左媾通 真係無計 你唔講 谷下又一單谷下又一單 好易離婚
我諗太多數2公婆相處 都係要雙方改變下黎就下對方
我睇漏左....我都有諗過自己個性格差. 但我一直都有為左婚姻去改變配合對方.
咁佢有無改變配合過你

婚姻係雙方
下?
你唔現契銀行會借錢比你?

笑死
唔識唔好學人講啦

等樓主同上面條傻仔貼稅單
IT狗係唔撚識溝通㗎屌…..

其實佢嫌佢老婆寫得唔好
好有可能係因為佢老婆本身冇乜點食過好味嘅飯餸
你淨係睇下台北,連貢丸湯都當係一個湯仲要拎出來賣
就證明台灣人根本唔撚識食

本身飲食文化已經咁唔同
樓主又唔撚識同人溝通,個台妹隨時根本唔明點解會話自己煮嘅餸唔好味

下面呢堆嘢係一個台灣Bolger分享佢煮嘅家常菜
講緊佢哋兩公婆都返工,喺台灣來講家庭收入算係好唔錯
而且佢哋會話呢啲係「好料」
//乾煎鴨胸
蚵仔煎蛋
過貓裡加了ㄧ顆蛋黃
還有我婆婆種的白花椰菜加香菇貢丸湯//

講緊台妹本身嘅家常菜係咁嘅水平
佢點會明白樓主點解屌佢煮飯唔好食
我覺得係有, 但係可能因為佢搬來香港有好多壓力所以先比以前容易發脾氣. 之前佢一時返下台灣,一時返來香港. 明顯心情好好多.
我貼返年幾前貼過公司幫我報比税局張IR form. 信唔信唔緊要啦. 呢張得1.4 mil咁上下.
呢個真, 去旅行唔會feel到佢地d家常菜
見有台灣朋友煮大餐俾家人食,
佢d朋友個個話佢好叻好豐富,
其實只係將d野切開煮熟乾淨淨上菜,
一款菜炒出來一碟,
來來去去唔係鹽味就係豉油味
你老味
你貼左稅單先講啦

未找數講咁多

仲有
樓主非常可疑
以佢貼稅單就無聲無氣
佢結婚前唔煮飯...而我一直都會自己煮. 佢真係食得少, 所以係煮得少. 而且味道一般. 但佢比一年前煮得好左好多.只不過都係好少, 結果我之後都會再食多杯杯麵咁樣
咁唔該你比5000蚊
請個工人啦

有d比多幾千仲任屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞