同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
睇到師兄既文深深感嘆,細佬都係過來人,並刻服左相處呢個問題。
係度俾小小細佬既個人解決方法俾師兄參考︰
兩公婆又好,同任何人溝通都好,大家要有「最終目的」,千祈唔好係度嗌交、或者討論「最終目的」既「引申問題」。
打個比喻,細老仔做功課做成兩個鐘,你睇佢做功課,你係咁鬧佢或者好不滿點解佢做咁耐。
引申問題︰佢做功課做左兩鐘你鬧佢太耐。
最終目的︰其實係你想用其中一個鐘做自己野,如果你只係需要睇住佢一個鐘,其實佢做三個鐘功課你都唔會鬧佢。
但結果,你因為佢做兩個鐘功課而鬧佢,其實最終目的跟本就唔關呢兩個鐘事。
好似你老婆情況,煮飯你食唔飽,我初初都有呢個情況。
我既「最終目的」係食飽。 而我要了解佢煮咁小既「最終目的」係咩?
懶? 廚房太熱? 佢自己想減肥? 爐頭唔夠佢覺得煮三個餸好難? (呢個其實係要有經驗同先後次序,唔夠廚具有時煮既過程仲要洗一次煮第一個餸既用具再煮第二個餸)。
最初我老婆係話自己要減肥,呢樣個樣,但其實佢煮得小既最終目的係因為︰煮兩個餸已經好亂,第三個餸佢要洗咁D碗具,佢覺得好煩。
但佢唔想講,佢覺得煮唔到咪煮小D當減肥! 而我問佢個陣佢就話︰食小D減肥呀。
以上例子黎講,最大難度係要佢交心講出最終目的係咩,只要佢肯講就有解決方法,係真正既解決方法。 如果佢唔願意淨係講引申問題,其實解決唔到問題。
講漏左
千祈唔好呢個時候整件B出黎
唔係你仲頭痕
到時走又唔走到,半天吊
sorry,寫錯🥲一個月
聚我啦聚我啦我好易養㗎咋
agreed, 唔係溝通就解決到
唔知樓主你嗰故仔係真定假
如果係真嘅,只能夠講一係真愛,一係就你好戇鳩
係揀嚟屌
唔係做老婆
多謝巴打意見, 我都打算多d同佢傾下
單身最好
真, 我都係愛佢先娶佢
唔識揾條叻啲女嘅嚟娶? 條路自己揀,唔好諗咁多,繼續努力揾多啲錢
細我兩歲
搵五萬幾一個月搞到自己成個乞衣咁
你值得對自己好啲
你搵幾錢一個月先
兩個人住. 佢以前唔係咁. 可能真係無朋友家人係香港
其實emotional係不分男女
男人都係睇人

有啲老一輩男人又係面子大過天
為咗面子,明明自己損失都唔肯改變本來嘅決定

好多藍絲廢老(男性)都係emotional同唔理性
賓妹個賓妹真係冧條佬
自己一個離鄉別井賺錢養全家十幾年都制
結左婚既台妹連易上呢個最後既優點都冇埋
出軌率又高 做得sasa 姐係啲食青春飯既妹豬
希望你唔係啲外在條件好普通
但係剩係搵到錢既肥矮毒
唔係的話
台妹同有錢工具人離婚是一定的
我同你差唔多,屋企洗費都係我包晒,
不過老婆有返工,佢份糧都係要嚟俾外家家用同佢自己少少洗費
年薪1.8 mil 咁上下.
離婚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞