同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
所以我而家諗住出張附屬卡比佢專買屋企嘢...同埋佢都唔會一次次問我拎返. 通常佢一個同我拎2-3次, 加埋一個月幾千咁上下
每個月一萬買下衫買下化妝品都幾爽
唔係一人一半既問題
係連幫手分擔小小既諗法都冇
同樓主差唔多學識&本身自己有事業嘅女仔根本唔會揀樓主啦
自己搵到錢自己洗唔好?

做乜要搵一個連買廁紙都唔俾揀四層嘅人一齊
係度慳埋啲無謂婆乸數
港女一早屌7咗佢啦
婚姻大把呢D問題 見慣不怪
仲有樓主都話自己公屋出身

如果有個差唔多學識/見識&事業&會共同分擔嘅女仔
多數都係小康以上家庭啦
呢啲家庭一早就搵幫個女搵定對象
仲邊度輪到樓主追

根本係樓主貪個台妹易得手
組織家庭要兩邊都付出先會有好結果,
得單邊付出,一邊咩野都唔做既通常都無好結果
廁紙
男人覺得咩牌子都OK啦 抺下屎眼 是是旦旦
但女人 佢地All 完尿 係仲會抺下個西, 有小小要求正常

我自己有小朋友, 老婆對 濕紙巾 仲講究...............
零用同家庭用品開支條數有無分開計?
你係咪本身對台妹有咩誤解?

有能力嗰班台妹多數係大戶人家,屋企有錢先會培養到個女有自立自主能力

台妹普遍嘅能力同自立心都係好低
你既然貪對方易得手同控制
你就一早要預咗要全包啦
不嬲日女/台女都係伏
係班青頭仔先有咁多幻想
其實大把港女係咁
一萬蚊好多咩

揹Chanel但去女人街買衫?
台妹不嬲都唔係「會分擔」嘅type
根本連登有勁多人從來未試過同台妹有長期工作/生活上嘅相處
先會覺得台灣女仔娶得過
我都幾肯定你會慘淡收場,你2個價值觀已經唔同,你仲要比晒d野佢,比錢佢入戶口,仲叫佢出去識人,如果你老婆唔係太樣衰,佢係香港揾到個啱key你死硬,離婚再分你一半身家,到時你冇錢冇女,記住今日有人忠告過你
一萬唔係好多架咋
女人買下衫化妝品做facial 整頭
其實真係唔夠
不過條女零生產力又冇資格話少啫
樓主touchwood人工大減eg意外身體傷殘就會比人嫌
公職除外
經驗話我知佢老婆咁小事都要發脾氣,原因未必出係佢嘈緊嗰件事上面,而佢係自己生活入面搵唔到滿足感。

識幾個呢種格嘅人,本身自尊好高但係冇相應嘅實際成就。
換句話講,佢地控制唔到自己人生。
既然係大事上搵唔到滿足感同優越感,咪唯有係身邊搵啲小事去控制去achieve黎滿足自己,所以樓主就受罪了。
平廁紙用4格起跳
四層廁紙用2格

即係平廁紙用嘅速度快四層一倍(起碼)
乜而家啲平廁紙平過四層一半有多咩
唔駛做野有1萬當然唔少啦,係叻既咪自己搵lo
個個女人都係咁架啦,結左婚就大轉變
過程黎架ja
唔係點解咁多男人係公園飲啤酒都唔想返屋企
恭喜巴打你進入另一個階段
之前仲有人問點解日本人會接受蠟筆小新個媽媽呢種角色
因為日本女人婚後好惡係好常見囉啲女人對老公mean到痴線
我識個日本人妻雖然係會煮下野食,但成日鬧個老公垃圾 (個老公已經算搵到錢) ,對外人都係咁講完全無面比
成日撇低老公車個仔出街玩都唔知響屋企點相處
你搵四五萬咪唔多囉
搵得個萬幾兩萬, 有一半收入都去左呢D野到
講到 溝通=浪費時間
如果覺得溝通麻煩 一開始就唔好結婚
甚至唔好一齊啦 浪費時間嘛
能力不足以滿足自己自尊心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞