同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
其實你搵到錢呢D婆乸數就真係咪計啦,請個工人都駛唔到幾多錢,何必因為呢D小事影響夫妻感情?你唔係亂洗錢,係應洗得洗,記住Happy Wife Happy Life.
你掉番轉你去到一個地方唔識當地語言
日日困嚮間屋到好似隻貓咁比人養會點?
佢唔適應冇朋友社交咪發你脾氣囉
佢地都冇了解過對方….

其實好想問下樓主
你老婆在台灣有咩嗜好?
你返工嘅話,佢有咩做?
在香港最好嘅朋友係邊個?
其實我諗樓主係想老婆體諒多啲自己
講錢既野都係想講自己點樣為段關係付出左
錢同時間係最實質睇到既野
但錢比左,時間比左,都要比老婆嘈
無話enjoy 一下婚姻生活
就咁睇都相當無癮
其實關係要兩個人經營,樓主可以行多步,但都要睇老婆肯唔肯為關係努力
對方係咪愛自己,自己會感受到
嘗試拋開生活既野,同佢拍下拖,感受番先
處理好心情,先處理事情
我好明白樓主心情- 明明咁多錢,生活都唔開心
試下搵番個初心先,然後一齊傾
起碼要講出自己感受,例如最明顯既,就係話比佢知,唔好為同一件事日哦夜哦,你唔好受
你都鼓勵佢講多啲佢想點樣關係好啲
如果佢咁都唔肯去為關係努力,繼續係咁
樓主盡快放生自己啦
好娶唔娶娶台妹
樓主一個月搵15萬走去娶個 係台灣俾台仔屌到個閪爛哂既臭雞做老婆 人地唔洗錢當你老婆飛機杯炸
過人世既一定係揀番港女
咁性生活滿唔滿足先
所有嘅um 係緣於累積嘅不滿
同埋樓主真係好冇情趣,所有嘢做返工一樣只係problem solved debug
連登上腦
所以咪中曬伏囉
做乜唔請工人?
可以幻想到當經濟唔好,樓主俾人炒,段婚姻應該秒速收皮
我明你老婆鬧咩勒
你唔了解女人,唔係好識站嚮對方到諗
上邊都講埋個女人咁鬧法一定有其他原因
例如你唔醒目唔細心唔觀察倒佢需要咁
你仲講緊廁紙
有時相處醒目、聰明敏感可以解決好多問題
唔好淨識睇表面果層
大家唔合適 最後可能會離婚?
係既,有啲野無得改
但尊重個關係,唔想老公唔開心,有少少讓步or為老公諗下第二啲位做下都得卦
都真係睇有無心架啫
我諗我重點想講都係,樓主係有野要做好啲架啦,但樓主都要留意一下老婆係咪都有心想關係好啲,定大安旨意要人地就哂佢
咁同想改變人係有分別的
你老婆幾多歲先?
其實百貨櫃姐唔係有手有腳就請
香港啲專櫃大學畢業都未必請呀

返緊Part time?
痴撚線 原本都以為好撚慘 日日比個老婆煩住
追下post先發現你月入都已經起碼15萬
知道你公屋大 慳住咁大 但你要知道呢個係劣根性黎 用好少少貴你幾多?
唔好講話你消費落自己到少 只係你自己唔想去消費姐 唔可以怪其他人
用錢解決到既問題根本唔係問題 個問題最多都只係唔夠錢 但你又唔係冇喎
都37歲啦 同老婆關係唔好 草埋咁多提早退休 唔通就係想提早日日係屋企左口左面咩 夫妻關係都係要去投資嫁
文化差異其實真係唔可以睇少
而家疫情又無咩班好報
過得下日神嘅班又唔係10K玩到
樓主老婆想同隔離屋陳師奶打舖牌都唔得
(未必識廣東牌,就算識都唔識好多術語)
同佢一齊睇啲香港嘅電影/劇
一齊上連登笑下啲on9仔
一路比佢認識下啲風土人情、流行文化
不過小心佢變咗鏡粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞