同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
佢地學果d中文同我地學果d唔同架
你以為你同佢講緊唔夠食
其實佢地get到係你煮得難食
只係你婉轉咁講你煮得難食
依樣我奶過好幾次野
明明好明確講a佢地都可以理解你講b
其實我真係唔係呢幾蚊問題, 只不過以前細個屋企都係咁慳呢d... 咪一直咁. 我真係唔介意俾錢佢. 我而經講左, 佢一來我都送個chanel俾佢, 因為隔離21日辛苦. 我又即刻開bank account 入左1.5mil俾佢儲. 另外一個月比10k 佢零用.
以前玩過台妹
佢嬲到仆街 講嘢都好cute cute
話我揾25k hkd 就可以嫁我

不過我采佢都傻
小心被帽
求屌醒
個女人有咩咁令你地心塌地
搵到個咁錫自己嘅男人仲要搵咁多真係好
咁講真 樓主都好老實講佢公屋仔出身 由細到大都係乜都慳一餐 窮過嘅人就算搵得多翻都唔會即刻改變到呢個習慣 每個月比一萬零用錢老婆 五千蚊比外父外母 個老婆又唔洗do 係屋企食瞓屙比老公屌下西就完 女家生活好過好多人喇 慘過做寵物會唔會有啲好笑 樓主想老婆照顧下佢由細跟到大嘅窮撚思想都比你講到十惡不赦好想知你對你老婆點好法
其實我覺得佢想慳自己,係無問題
買晒兩隻廁紙,廁所每樣放一卷
兩個人各自用自己果隻咪得

你唔好迫對方要同你一樣用薄廁紙就得
你揾下post, 我一兩年前post過1.4 mil. 好似討論d乜人工統計post
不嬲台灣女人都公主病
係啲連登仔話佢地溫柔,話港女公主病
手段黎姐,娶左咪知咩事
其實東亞,東南亞啲女仔比港女更加公主病
諗住結左婚就做少奶奶,你自己睇下啲直播就知
起碼我屋企用3層廁紙
同買野我唔會阿支阿左先

你自己俾人虧待慣就以為全世界好似你咁慘咩
真係用平少少都即刻feel到個分別
台妹食過就算
結婚梗係港女
窮撚思維就係慳幾蚊然後因小失大
師兄好好,好認真答👍🏼樓主,煮唔到三個餸咪每個餸煮多d,或者煲多d飯囉。
唔係困難,係死局
呢啲唔願做嘅性格係唔會改變到
愛嘅咪接受,請鐘點搞掂家務繼續落去

財政壓力嘅嘢講溝通,係咪佢覺得你經濟好鬆動可以隨心洗啊,呢樣傾下就可能好啲嘅。兩公婆如果明知個財政問題都咁洗法,愛你嘅真係無乜可能會咁

Btw成段嘢最匪夷所思嘅係你俾埋錢人老豆老母,清老實講唔好咁傻啦
唔會係大小姐喇 有家底點會每月收樓主錢係鍾意遊手好閑又搵到個水魚供養自己冚家啫 幾可見大小姐翻工搵零用係用sasa sales嫁?
睇嚟你get唔到佢想講咩
唔係卷廁紙嘅問題
係尊重同體諒嘅問題
樓主對廁紙如果有執著既話,會唔會用自己方法去解決相處上嘅問題?
你可以一句話「我一定要四層有花香味廁紙,唔係嘅話離婚啦」
都可以自製四層廁紙慢慢用
都係睇你想點解決個問題既姐
又要quote剪JJ新聞https://www.chinatimes.com/realtimenews/20210401002698-260402?chdtv

實情係邊個國家都有唔同女人, 你以為台妹聽話, 其實台灣都有女權L有公主病或者樓主老婆個種, 然後諗住越南女人好, 其實越南都有痴線女人惡女人

認真識個女人, 理解佢咩人算啦, 唔係娶返屋企又出事
所以搵伴侶除咗睇佢搵幾錢仲要睇埋原生家庭
就算兩個都係搵十五萬 一個中產出身一個窮撚出身
價值觀都會差好遠有d 野唔係你大個搵到就會改到
你到底有無愛過佢?

成日計咁多嘢做乜?

又話唔介意但樣樣嘢都計算

渣男
唔識煮野食既女人
真係娶佢返黎把撚咩
睇到呢度覺得真心似假膠

你買得chanel,
都夠你買1000卷4層廁紙

一係你唔好當自己買咗廁紙,
你當自己分3年買咗個chanel,你個心會唔會舒服啲
用過靚廁紙真係返唔到轉頭
冇家底都可以係大小姐咖
屋企已經有件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞