同老婆相處上嘅困難

1001 回覆
95 Like 687 Dislike
我細嗰時屋企無錢...大左都咁捨得洗. 可能係連登仔講嘅窮人基因掛
好多人以為可以改變到自己理想既形狀
得 但唔係大家都三張幾野結埋婚之後先講囉
你又知
你唔係信晒樓主講呀

之前樓主嬲佢女朋友肯主動氹佢先喎
樓主唔理佢(冷戰)佢先嬲咋喎
你勁柒 到你貼未
拍過幾次
因為送個袋比老婆可以令佢自我感覺良好
覺得咁貴我都送比佢我對佢真係好
點解佢唔珍惜唔聽我講
如果一年後末日
你會點過呢一年?
15萬1個月
冇咩可以討論
你做IT 下畫?
海信HISENSE 都有出電腦
你換咗而家用緊嗰部換海信啦
功能一樣, 點解要俾貴啲
哇屌 長期減脂喎 水餃加菜
香港啲00後咪一鳩樣
我都覺
平時佢點同老婆溝通,講嘢用咩tone點講法都唔知
同埋好明顯佢冇試過企喺老婆角度諗嘢
以為比得起錢就要老婆千依百順,但係其實老婆咩性格同自己長遠夾唔夾到都唔知
甚至可能仲諗住自己咁辛苦「撐起頭家」埋怨老婆脾氣
btw 你有冇聽過老婆喊緊/發緊脾氣個陣
講啲乜嘢

好多時情緒崩潰嘅時候會講到啲真話出嚟
佢自己都未必aware到佢心底咁諗

當然有啲擺明講嚟激鳩你嘅唔好當真
淨係參考啲關於你哋嘈嘅事嘅語句
睇你咁講你老婆似乎只係當你水魚
無收入唔打理家務又唔識節約洗費
但凡2個人之間有愛 都會為對方著想下
個老公出去返咗全日工 都唔想佢返到黎仲要做家務咁辛苦啦

樓主收入係台灣人眼中係有錢人級數
台妹咪諗住泊到個好碼頭 可以做闊太
點知落到黎同佢期望咁大落差 咪好大怨氣
搵10幾萬一個月,你而家每月開支人工50%都冇,養多頭家都得啦
點解咁多人可以無視老婆過到嚟
朋友又無親人又見唔到

廣東話又唔係講得好
(點都唔夠local打)

佢承受嘅壓力都唔細架
佢個世界得返樓主一個人
無依無靠
佢有咩事都只能依賴樓主幫佢
但係樓主屌返佢轉頭
仲要比埋家用對家 養埋人地老豆老母
咁你唔好怨啦 人地全家當你水魚
你呢d case 係必定離婚
呢段時間千萬一定要戴套,一生左就累左小朋友一世

你既要求其實係唔過份的(在正常家庭來講)
但佢黎左香港就希望做少奶奶

煮飯方面其實好少事
但佢用「我已經好努力嘗試」黎做情緒勒索
佢之後都會繼續用呢種心態去面對你要求既一切

之後開始就會因為無咩香港朋友,佢自身情緒都會變差

d 咩同佢傾下係apply 唔到你個case
你見步行步啦~
人地為左佢d 錢姐
雖然唔係大富大貴都叫中產呀
樓主真心窮喎,廁所都慳,我無乜錢,但都知女人對廁紙要求好高,抹閪喎
你幾歲
佢落去醫局街公廁算啦
佢意思係唔想同你浪費時間呀
唔係人哋勁
樓主廢啫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞