[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
連登清泉
睇埋隔離post
佢哋分分鐘係冇一套完整既流程或者操作指引教啲人點樣篤鼻
後續既申訴機制更加可能係冇存在過

一掂到佢地啲制度架構程序公義野就俾人spin返落去身份認同 真係好撚癲線

海外台灣人同樣反映台灣檢測PCR遭受粗暴對待
https://lih.kg/2955648
事實係,好多手足俾手足強姦最後選擇私了
其實應該係咁
反送中時民進黨其實見到好多香港人走
想搶走香港金融醫療法律以及其他人才
希望可以取代香港金融同對歐美商貿嘅地位
做歐美寵兒(要明白台灣比香港嚟講其實真係好少鬼佬﹐香港自1840年歐裔南亞猶太日韓咩人都有﹐台灣絕對唔係嗰皮﹐所以台仔見到鬼佬好hi﹐鬼嘅utuber基本好易紅)

但係同時英國用前宗主國身份吸咗成班hong kong diaspora 當埋香港人係大英帝國子民一部分﹐而啲精英都過埋去

咁精英唔去台灣﹐淨低嘅港人多數無咁有能力﹐對台狗係負累

所以民進黨借呢次事件﹐出1450﹐想趕走埋佢眼中幫唔到台灣取代香港成為寵兒嘅香港人
台灣現代化的奠基者後藤新平評論台灣人民族性:「愛錢、怕死、愛面子。」

完全冇講錯
虎落平陽被犬欺
依家可能已經甚至連老虎都唔係了
香港97年前真係威撚到
平時又乜撚都捐錢比人地國家
以為有事 人地最少會出聲撐下
本身仲以為台灣雖然有唔少人憎鳩香港人
但都有好多人歡迎香港人
然而今次哩件事真係令我明白
台仔係完全唔撚歡迎香港人
睇埋啲巴打講 台灣政府雖然係咁強調支持香港
但政策完全唔係個回事
真係好似樓主所講自己美化左對方
如果波特王、cheap哩啲都屌9香港人叫你地躝,咁可以宣判死刑
在台港人你地準備日日「厲害了我的台灣」
佢哋啲福佬人都成日仇恨客家裔同原住民
最後呢兩堆人親藍
台灣官員親自回應都可以屈PR炒作 定其實啲官都係5毛?
啲人對人唔對事
毓民本身咁多label 講乜都唔入耳啦
又聽到蔡英文話會幫香港人就當係個個衝入去
台仔只會仇恨動員
19年拎光環 唔見佢地咁講 ?
希望波特王唔好講
因為我好大機會失望......
已被捕!流亡手足老鼠屎: 馬靖翔Ivan Ma
https://lih.kg/2000960
所以你咪明
香港d外企走佬,都只會走去新加坡而唔係台灣
但台灣人係唔會明自己點解咁柒
因為民進黨日日大內宣話台灣已經宇宙第一
菜小英咪一樣立場
啲網軍jer賴清德
黃圈真係奇葩多,有人懶,有人淫。霍朗齊近日喺facebook開post,講起佢曾經搵咗位「家長」照顧一名「手足」嘅生活,點知呢位「手足」近日俾「家長」以停止畀生活費嚟威脅佢上床。涉事「手足」拒絕後山窮水盡,惟有搵返霍朗齊求救。霍朗齊其後呼籲網民「真心」幫吓呢位「手足」,點知「連登仔」講盡風涼話(見表),話事主有手有腳唔該自己賺錢。唉,雖然「連登仔」似乎都講得幾啱,但以前說好的不割席呢?

「家長」照顧「手足」?原來係想呃人上床。此前涉及「十二港人潛逃台灣案」而被控「串謀協助罪犯」嘅霍朗齊,近日貼出同涉事「手足」嘅對話內容截圖。事主話,早前由霍朗齊介紹畀佢嗰位「家長」一直照顧佢嘅生活費同住宿費,但呢位「家長」兩個月前就迫佢「出賣身體」,話要同佢上床,否則就會停止支援佢。

霍朗齊爆料後抽身等「私了」

事主仲好慘情咁話,自己最後拒絕咗「家長」嘅要求,靠自己捱咗一個月後「就嚟冇錢交租」「唔到走投無路都唔想求人幫」,所以希望霍朗齊可以再幫幫佢喎。

唔少黃絲網民都要求霍朗齊公開涉事「家長」嘅資料,話要聲討呢啲人面獸心嘅敗類。「Tony Yeung」話:「唔可以一段嘢就係吖,霍生,你有冇多D(啲)証(證)據,查清楚有証(證)據就攞出嚟×,公審佢,唔好比(俾)對家入位。」但「蘇蝦宝」就反對:「開左(咗)名個家長可能會爆個小朋友資料!所以等個小朋友安定好先再算。」

霍朗齊就話事主唔肯公開個「家長」名,仲話要「私了」解決喎。有黃絲批評霍朗齊不負責任,霍朗齊就寸返對方:「我接觸超過2,000位『家長』,義務『家長』品行好靠自律,我無(冇)可能無時無刻監管每一個青年及『家長』……我理得晒嘅?你幫我湊其中五十個好嗎?」

「自己去黃店搵工啦你」

呢個post喺俾人轉發咗去「連登」後,成功獲得接近800個負評,絕大多數「連登仔」都講盡風涼話,盡顯呢班黃絲幾咁無良。「108078」就稱:「長貧難顧,大佬你冇計……唔係咩事都WhatsApp『家長』攞錢。」「quakies」就話:「人地(哋)無迫佢wow(喎),話晒都養左(咗)佢兩個星期(月)先提出,算係咁,選擇權係(喺)佢到(度),又唔係強姦。」

「卡富張伯詩」亦話:「(事主)細過15歲?如果大過15歲自己搵part time啦,就算飲食市道幾差應該肯搵都有人請,呢行長期缺人,仲要飲食最多黃店。」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞