[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
當然啦,中共梗係有分化,話冇你信咩?
但問題係大家自己去search,多數屌9王喜既都係一直以嚟既深綠人士,
以前甚至係支持香港人抗爭
唔通中共已經收買曬佢地? 可能係我無知啦
點都好,多謝爸打支持
李光耀死咗佢個仔67
仲有D撚屌問點解台大排名及唔上港大
台狗最叻間台大連city都不如
啫係綠營想台灣人同香港人對立
因為唔想收咁多香港人移民?
巴哈, ppt 我見50/50左右
口臭就實有,連登都係咁
但綠營班網軍
我第一次見原來呢班人心入面有幾大惡意
香港同東南亞既經貿關係由19世紀已經有
台灣而家都想南進東南亞

但一定唔夠坡仔片
咁係因為香港個制度係承襲左英國個套制度架構
雖然崩壞緊 但係指引,操作流程,管理同後續處理(即係投訴/上訴機制之類)既野因為做耐左而有一定既習慣係度

台灣個架構相對黎講同香港都幾大分別
行政同管理就更加冇得比較

台灣係包裝上可以俾你睇到好似ok咁
但實質真係生活既時候就好唔同
冇錯
唔係話佢地最聰明
而係佢地應該相對了解香港同台灣唔同
香港人(唔計政府)講嘅係法治、程序同問責

加上佢地多香港followers
在公在私都應該比其他台灣人中立

佢地都屌嘅就代表風向已成
不過在台嘅香港人本身就老屈王喜影衰佢地
之前19年吹得太大
而家借仇港風氣取消埋友港政策
呢個又誇張得滯
台灣國立嗰啲唔差,點可以用後門入嘅八大仔比

我真係屌你老母臭閪
你D港仔去到爭嘢做
DPP點同D fans交待
小粉黃仲想靠跪低含灣灣條撚 人哋擺明屌緊你老母仲好意思賴落pr幫對家搵藉口 對面唔撚想同你班支那人嗲呀柒頭
唔好玩啦取代香港
大學入學試英文卷題目仲用緊中文仲要有mc
好仆街
過橋抽板
呢個都係兒燈仔以至普遍黃豬唔願相信既事實:手足一定係好人。
好二元咁將成個光譜切割做好壞藍黃。

一路以黎無視樹大有枯枝,乜柒都賺藍養黃就係方便左一班人渣搵食。
正解
樓主啲point夠中性
咁你認為香港人呢刻個定位應該係企硬定由得台灣佬屌
從來冇覺得台灣特別好 亦都冇覺得特別差

對於唔真正用邏輯思考嘅 冇嘢好講
關咩事
法制唔同、金融鎖國,點吸
全香港計政治經濟智慧觸覺最敏銳既誠哥都冇係台灣投過大錢就知咩料啦
難聽啲講寧願收泰國越南人收幾千蚊做低等外勞,又唔會出聲問乜野sop/人權
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞