[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
梗係啦
烏克蘭係國際契仔
台灣人梗係睇路
香港人? WHO?
痴撚線攞香港同烏克蘭比
條台灣藝人話要倒長江黃河啲水落台灣河到
癲到
我都睇到
只可以心痛
但又冇真係怪佢地
咪當一早睇清楚邊D人真心當你朋友,有賺
我淨係話我唔會想咁樣比人捅到咁
同埋對香港醫護比較有信心 因為未聽過會咁樣流血
其他問題唔想答
睇嚟為咗奶台遲下反埋廣東話
佩服樓主打到咁長一篇文 論點好有條理 但我自己都覺得有少少過分解讀 不嬲台灣 應該話 亞洲網軍都係好撚癲 好似上次奧運 台灣選手贏支那 咪又係中台係度互片 甚至日本打乒乓波個條女比支那仔出征 都好撚多Kol幫拖 呢個我認為純粹係網絡現像 有花生食既 咪好似成班甲由衝埋去 而且 網上言論不嬲都重好多 以前打機都係台狗前台狗後 去到台灣 咪又係正常無事 至於如果話呢件事帶出原來台灣人係點睇香港人既 我覺得就係另一個議題 但單睇王喜呢件事 好似樓主所講 真係芝麻綠豆 小事之中既小事 個多兩日仲有人講我就信借題發揮啦
我肯定係其中一個啦,搞散港台關係
屌你唔搞都一早散左啦....
屌你憑乜野覺得自己等同烏克蘭人?
九唔搭八
係都要合理化自己做大種乞兒
lol日日互屌
成日狗眼看人低 笑鳩人繁體支那
屌你老母人哋台灣人出去外國旅遊個個低調 守法 禮讓
香港人有幾乞人憎香港人自己最清楚
我去日本都最撚驚見到其他香港人
唔好誤會,我係想讚香港人真係好叻
我踩係踩支共正苦垃撚圾
領導人零遠見,該發展既唔發展,該引入既技術唔引入,該投資既慳,該聆聽既聲音以為人地針9佢
香港人叻到飛天都冇真正嘅用武之地啦
https://lihkg.com/thread/2954284/page/1

你柯宇綸拎王喜同俄羅斯去比就得?
其實想表達下台灣好似郁D就叫香港人滾 台灣無欠香港 依d說話 跟住就話香港人要求依樣果樣
比人捅到流血 想投訴下啫都係 就話香港人西

以為啲人都係照舊嘈幾日就完 點知繼續keep住嘈

本身淨係覺得王喜處理得唔好 一手好牌都玩得爛
不過呢幾日twitter睇完兩邊嘈個睇法都有變到 真係兩邊都博哂老命借題發揮
都只可以講要嚟嘅始終都係要嚟
而家嗰啲台仔副嘴臉應該係前所未有咁醜惡 衰過以前打機同喺台灣生活遇到嗰啲
只要係香港人講咩都係錯
Taiwan No.1
照咁睇香港19年到而家發生咁多事
點解香港暫時都仲係發緊達(只係冇平民份)
有能力先得架
好坦白,除左被逼害個班無得選擇
好多去台灣既就係香港撈唔掂既人
就好似黎香港既鬼佬通常係二流咁
日本人只當香港人係中國人
呢個真
無論網絡上見到既comment定真實世界既日本人 都聽過佢地講呢d說話
日本係親台灣多過香港好多
其實英國物價好平
日用品同食材都平過香港
人工最低工資9.5鎊一個鐘
去歐洲旅行更平
但今次係國家級網軍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞