[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
越南人叫呀差咩
係 真係最慘係唔知自己地位其實已經唔同 但都仲係要有個種氣燄係到呢D 人其實同支那人真係無分別
其實e個po都已經睇得出端倪
仲有一堆人覺得香港人係叻過其他人
我真係唔覺,由14到19,19到而家,fakenews橫行大部分人俾人牽住鼻走
其實係你太睇得起台灣
你會唔會去中國同人講民主?
道理其實一樣
之前見到有個comment話咩唔明點解香港人英文好,學歷高,收入高要去移民台灣

一大堆正皮就係e種若隱若現覺得自己優秀過人既嘴臉黑人憎。

特別係你係人地地頭
FakeNews、衝動、死要面、前後矛盾、情緒主導
仲有大把 所以先話香港人唔好真係以為自己叻過人或者覺得自己特別高尚其實都只係一個充滿缺陷既人種黎架咋,不過有缺陷都唔緊要,最緊要自己要知同盡量避免,但有幾多人做到
邊part唔同意?樓主啲point已經講得好mild
其實最緊要知道自己咩斤兩
係有香港人好勁好叻,但唔好認為有香港人勁=香港人就勁,而自己又係香港人就覺得自己都好勁
都真係阿我從來冇去過台灣,剩係身邊啲朋友去旅行讚到啲人幾好幾好,我都識過幾個台灣人,成日話自己亞洲乜乜第一,就係咁,今次真係令我改觀。
本身20年開始已經錯撚哂
有國家開放香港人申請居留 香港人就當低成本移民 隒三隒四
之後因為低成本啦所以又唔做足功課諗清楚 去到人地國家就用香港個套生活
真係出左事啦,就唔諗下點解會咁,點樣避免,而係上電子唐人街取暖 根本成件事錯撚哂
我成日都會話 真係生活落先知一個國家岩唔岩你 同埋有時真係睇性格
咁關華語語境咩事?
因果關係喺邊?
仲以為你係語言學專家有咩偉論
話佢奶共叫佢返大陸
1. 同件事本身冇任何關係
2. 不實指控難聽過粗口
有得揀咪揀囉
傾下移民又去想像人嘴臉
有無咁玻璃心
就算要寄人籬下要都可以揀下掛
離散嘅民族無可避免要仰人鼻息
猶太人流落歐洲幾千年 去到邊都要睇人面色
係囉,一單醫療事故有需要上升到呢種高度咩,咁多年來香港台灣本來就好少衝突爭拗
你話冇人乘機煽風點火我打死唔信
台灣人就係好似你咁講好中意互打飛機
因為經濟唔好所以只可以用其他方面打飛機
乜撚醫保,夜市,最美風景之類打得最多

但係因為佢地自比國家,同埋同中國有仇,所以一定睇唔起中國人,而香港因為地位下降而又拼入中國版圖,所以一定發大黎講屌鳩香港人

就好似上海人,北京人幾勁都好,你都係會講一句:超,嘛又係大陸佬
一去到啲落後啲嘅地方,例如苗栗同花蓮,買票同地方派系係好普遍
有優越感唔係問題,問題係根本冇收埋過
大大隻勁字刻係額頭,後生一代同90年代分別

只係在於90年代台灣窮到仆街,香港人真係大爺款,串過馬撚啲人照service你

呢一代香港人唔再係亞洲之冠同埋學識高左,香港人收斂左,係焗住收斂左only

唔係話優越感唔得,都唔好覺得人地一定要就你,有錢唔代表想你黎,你黎旅行賺你錢ok,黎移民不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞