[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
好多人站著說話不腰疼
台灣防疫左咁耐,當地有幾多人出過國,又有幾多人接受過機場檢驗
比人篤到流哂血,轉頭篤鼻條友走左去搵唔番人,嬲都好正常
推,內文就算唔係全部同意
都值得睇完反思
寫得極好,推
樓主有料

好多馬來西亞人去台灣讀醫㗎
以前j2成日播台灣世界第一等
人地去台灣係旅客身份係到講邊個欠邊個係唔係ON9,攞正牌境入台灣咁唔鐘意香港人味封關囉班垃圾台仔
今鋪王喜單野連仔真係唔好盲撐王喜呀
佢d理據好多都係自己講企唔穩架
比2岸五毛帶風向先搞多野出黎
盲撐炒撚硬架
班台狗擺明覺得自己可以取代香港烏克蘭做西方新寵
拎住台積電ff可以加入歐美大家庭
做金融中心
但其實台灣又唔係普通法 又唔係歐洲國家

點解當正自己白人咁 對東南亞香港就歧視 對歐美日就奶

成日覺得美國幫硬 但係其實而家將半導體搬緊返美國
好少睇咁長嘅文,ths巴打
當你身邊 有d好鐘意post ig fb
平時bili bala 表現自己既人
基本上 呢d人去到邊 不論好壞 都好鐘意公開講

例如你上面 幫你開門好感動
王喜既負面消息 (指英國話人衛生差 唔係指台灣)
咁咪永遠都係呢d人出事囉 (不論國家 只係我地係香港人關心返香港人出事姐)
呢篇野真係應該要貼堂
上開Twitter就會知台灣有班極右好仇港,香港人一有啲咩爭議就即刻發大嚟講,又喺度講歷史話以前香港人點點點
然後最後得出結論就係「香港人都是支那人、自大、傲慢、blah blah blah⋯⋯」
屌你仲共狗今鋪擺明就繁體支那閪啦
冇特登標籤,sorry爸打
我打和既意思係,港台關係有好多面相,
唔能夠單純話其中一面就係完全既懷人
我會體諒台灣人,但係王喜係受害者,我唔覺得兩者有衝突
1450 點解?
喱個真
大部份fb 屌王喜嘅都係對人唔對事
打稻草人咁將香港人歸落支那人來反
而唔係親共嘅打手屌佢係英國香港人

睇返政治冷感嘅巴哈
喱單野真係冇人理
甚至大部份人都係驚訝會流咁多血先

而家唯一係睇下仲有留意香港嘅台灣人會唔會講件事
如波特王
到時就知未來全台灣嘅風向會係點
王喜邊撚到白卡
點樣可以將"TLDR"解讀為"唔啱聽 你係毛"?
重做緊?想聽多d
佢哋同支那一樣都係想用防疫向外國證明優越
其實正常應該學坡狗開放投奔世界
台灣又係自卑變自大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞