[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
無買過佢任何野
本身唔太妥呢條友
唔關政見事
不論香港人還是台灣人,大家都心知肚明,今波操作係想趕走香港人

只係由政要(陳時中)帶頭,平民配合

都無咩嘢,香港人的確係喪家之犬

諗返起當年,香港接受咗好多越南難民

香港人真係曾經好善良,優秀過

但已成歷史

希望移民歐美嘅香港人會有好嘅景遇,當然都望香港人有自己嘅國家
我都識好多台灣人,所以絕對認同台灣人普遍係善良
如果世界真係可以和平,中共倒台,我好希望係台灣終老
但正正係因為太善良,好容易就被情緒勒索
例如我頭POST引用呂秋遠既說話
其中一個打稻草人既句式就係「你香港人係咪當台灣人好欺負」
王喜做既邊件事係反映「台灣人很欺負」?
根本誅心之論
一個受害者想知道係咪醫療事故都叫欺負台灣人?
無論王喜出既post幾咁摟屌,佢都有資格剝削佢既知情權
你係民主國家就唔好用情感去取代理性同邏輯
唔好忘記一個民主國家無時無刻都要uphold人權哩種價值
香港人要求多多我會屌,但台灣綠營咁樣用群眾暴力逼人屈服,完全係野蠻國家所為,同中共一撚樣
白人世界至少有理可遁
認真mode,想問下點解獨裁政府咁唔想d人讀文科?
今日先有個去咗台灣做半導體嘅好自豪咁貼公司條頸帶
話香港人過去台灣無貢獻
屌你睇返佢份工,升兩三級唔夠香港fg
香港人對越南人
台灣人對越南人
高下立見
你去轉facebook睇下台灣人點趁機踩低香港人去抬高自己台灣人身份地位就知係邊班人係咁煲大件事
踩港撚黎
一講呢d議題硬係會有d踩港撚入黎話香港人抵死 而家既香港值得恥笑 etc
但香港國際地位點低都好
都唔等於可以比人桶到爆缸都唔出得聲
呢d野咩國家睇都唔會合理架啦
關國際地位撚事
fb班綠營你睇唔到?
咁係因為本身已經發左達,唔會一有閪事就即刻死
幾多香港人叫佢學好英文好似要死咁
陶傑之前Facebook講食麵冇筷子走去串鳩個鬼妹 人地係知錯mode 咁改返正 而唔係屌鳩返陶傑冇尊重 冇禮貌 又要求多多
做好自己唯有 呢個啱聽
係,過去左
榮與辱都係浮雲
做好自己,有本事就去歐美,冇本事就留港活在當下
唔好再覺得香港係咩人上人,要有人鍚
冇嬲過台灣人

希望台灣人原諒🙏🏻
香港人是狗!!
態度正確
世事就係咁

好人有好報嘅話,毛魔一早暴斃咗

事實係the other way round
的確,任何人,無論讀唔讀書都會睇穿政權既惡行
但你係暴政,會唔會想人民24/7咁思考自己生存既意義,同埋暴政憑乜野奴役我? 讀過文科就,一星期睇無數篇論文仲要不停交journal/report,基本上上曬腦,比起其他淺嘗政治理論既人差好多

台灣呢個名光環太大
當然,如果防疫出事,下次選舉就可能輸
睇左第一個POST,形容得幾好。
自從03 年SARS 引入自由行,香港變得好依賴大陸。
相對地真係降格左好多,而台灣 /韓國 依幾十年係唔同原因 經濟發展好左好多,所以港台距離都少左。

14年,19年,加埋動態清零的抗疫,只可以講香港人命苦,尤其係00 後出世個班後生。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞