[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
唔係話你呀樓主講緊沈旭暉篇文
佢前文係列左中共點分化
然後攞呢件事做例子
然後就話2邊都啱2邊都有權利
之後就叫人唔好分化 唔好中計

樓主你篇文好好
即係民進黨係五毛?
我冇盲撐王喜,真心覺得佢錯足9成9
但點錯都應該有權利要求詳細及徹底既調查
最多查完之後唔係醫療事故,而係王喜自己身體差,
我咪支持王喜公開道歉囉

但你依家台灣政府唔單止唔俾肇事者出嚟面對,仲要發動群眾運動去批鬥佢呀
仲要無撚啦啦屌埋無辜既香港人
菜小英比日本五眼搶走啲香港普通法金融精英嬲住借機會掃走香港人
民進黨網軍
我由細已經上台灣網
可以好肯定同你講,
以前台灣人再寸都唔會下下講
「你們香港只是中國的城市,管我們屁事,不要跟我們台灣這個獨立國家比較,謝謝」,但依家係目中無人到句句都係「你們中國人」
所以大家要珍惜啲真心撐香港自由嘅外國人
台灣一般市民理鳩你,根本個網就成堆人帶風向
民進黨啲仇恨動員搞成咁
台灣人內部自己人都係咁屌法
然後香港班崇台撚賴落中共到幫台狗洗白
唔駛多謝
我出文唔係叫你地仇恨咩人
台灣平民同香港平民,
甚至係烏克蘭平民都係韭菜,都係大國政治既犧牲品

真正要屌既係果d操縱民意,令到人民互相仇恨既政客
我自己係西方讀書,亦都係台灣生活過,老實講歧視會有少少
但做好自己,融入當地,多d同locals做朋友,其實邊有咁多仇恨呀...
見到有台狗話 台灣香港唔係一家親 你地係中國香港 死返上大陸
冇留意黨內初選
賴清德唔係衰「台灣已獨立唔需要主張台獨」咩
佢態度差,用公眾人物攪大件事,係一件事,冇話佢岩。

但係呢件事反映到繁體支那排外,醫療體制,法律,所有有野都有問題,完全唔係一個已發展嘅地方應該有嘅。
仲未計佢哋查都未查就吊左先,成班人互相包庇,指鹿為馬,死要面,清洗太平地。

繁體支那成日笑9我哋係中國香港
我哋撚有得揀
吊,真係想武統左,佢哋嘅下場又會比香港好咩?
唔同民族 唔同背景 有咩事一定係小小偏幫自己人先除左對支那有多啲共鳴之外好多野都傾唔埋
仲有邊有咁多人會認真諗9成人睇完啲懶人包就落判斷站邊然後唔會再follow up咁咪覺得好多人on9盲撐盲反
老實講,以前香港班泛民廢老係反台獨,一直得罪班本土極右,再加上以前香港人去旅行真係留低唔少惡行

但關王喜咩事先得架dnlm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞