[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
我上連登擺明玩膠好少認真講嘢,
個account應該一早俾幾千人當五毛block左

今次我兩邊都屌 打和super

首先,有人話中共五毛PR又走出嚟分化港台既關係
只可以講你地真係太後生,唔知好多兩地間一直以嚟既矛盾

19年果陣我短暫住過係台灣北部老家,由細到大都好和睦
雖然家人都係深藍信徒,總之民進黨同時力做咩都係仆街
有次講我話好撚憎支那遊客,佢地即刻話香港遊客仲乞人憎
去到邊都大聲夾無準要求多多 鍾意中國遊客多D
阿公問我支唔支持港獨,
我話支持香港人既決定(驚佢唔開心)
之後幾日都唔同我講野
細個果陣,因為財產問題,阿公成日要去香港,
佢話去親香港都好撚憎海關,擺明歧視台灣人
又話香港人國語講得衰,話我講廣東話係鳥語
之後問幾個阿姨/姨丈(當中有民進黨支持者),
都話有類似不愉快經驗

英殖時代香港人係榮譽白人嚟
以前港男食白妹、台妹、韓妹易過依家食港女好多
因為搵到錢,成日笑人地蠢、唔識轉,
基本上乜野顏色既種族都俾香港人鄙視過
果隻得勢不饒人,果隻嘴臉,相信香港人本身都好明白
今日monkey國民既嘴臉,就係當年我地上一代既樣
但台灣人永遠唔明,香港人果隻snobbery係屌鳩香港人果陣一樣咁落力
台灣人看在眼裡係不是味兒,又自卑又怨恨,想還拖又只可以忍撚住
黃金時代既香港,無論商界、文化界、國際斡旋既能力,都係處於一等一狀態
果陣台灣o岩o岩退出聯合國,朋友愈嚟愈少
為左突破外交困局,多少要借助香港哩個英國國際都市既協力
所以果陣表面上都會對香港人客氣
好多40 - 70歲既台灣人一路keep住哩段回憶
成日唔撚甘心點解香港永遠踩住台灣
仲有D撚屌問點解台大排名及唔上港大
一有機會就插「都話左香港人不嬲仆街,以為自己英國人」
隨住二次淪陷,香港人面對現實,慢慢放低果種優越感
兩地既80、90後開始可以對等相處
而因為多少會嚮往台灣民主自由既風氣,香港後生仔普遍對台灣有好感
但班台灣後生仔仍然有機會被前輩影響

可惜近年太多痴線白卡佬去台灣搞事,例如好似Dan6案、佳仔、港女偷鮑魚係公廁開餐、租房但搞到變垃圾房、逃亡手足強姦另一個逃亡手足、林榮基襲擊案有香港成員涉事 ... etc. 一步一步令台灣人想自欺欺人都唔得

經過美中貿易戰,同埋烏俄戰爭之後既新冷戰格局,
台灣社會普遍認為西方會至死不渝咁援台禦支
而係哩個新格局入面二線過氣支那城市香港再冇角色
加上港共法西斯暴政不停驅逐台灣外交官
台灣政壇都覺得冇需要再取悅香港人
換句話說,台灣自己都可以直接同西方強國有非常深入既交流
唔駛再好似80、90年代懇請一班有料有錢香港人去幫手建設台灣
台灣反而覺得自己係國際新寵

雖然一度係19年之後官民都聲稱支援香港抗爭運動
但其實都係用嚟賣芒果乾(亡國感)
同埋因為班白人爸爸鍾意聽哩啲
當民進黨變成一黨專政,
所有批評既人就係投共賣國賊、要吊電燈柱,
全國只可以有一種聲音,
香港人就連人血饅頭既價值都喪失埋

咁你明今日點解台灣人會歇斯底里,
屌鳩你地香港仲以為自己係英國人呀?
你支那人咋香港狗,要求多多,唔鍾意就躝啦
時窮節乃見,我唔會太怪責台灣人
畢竟好多時我地自己美化左雙方關係
國際關係由頭到尾都係買賣,
19年G7一樣唔會為左香港而同中國反面
寫得好
呢篇有冇得精選,貼比成個連登睇
其實本身就係黃豆咁大粒既事
紅媒谷一谷就炒成新聞
呢個就係共狗可怕之處
求其叫班PR帶下風向就可以搞到佢身敗名裂
之後事情發展就係搵小粉紅拖去後巷打9你
打電話狂騷擾
然後就係去東南亞旅行被班軍佬捉到被送中
樓主有點料
呢篇要精選啦...中哂point
人手頂置
長文值得睇
我最接受唔到嘅係 屈王喜奶共,完全顛倒事實
屈佢嗰啲人一係特登 一係蠢過隻豬
TLDR
民進黨啲操作係咁
相信喺台灣生活過都會明白樓主講乜
一直講蔡英文食人血饅頭無人信
佢自己都有自己嘅利益計算
但偏偏呢度班人自我中心
唔喺了解人地,唔喺人地角度諗
講再咁
即係已經完全無彎轉
滿分
成件事係綠營煽風點火點出嚟
香港人唯有企硬
係走咗去台灣既人食得屎 不過佢地要為自己既政治眼光付出代價
老老實實

大翻轉 就一定架啦
亞洲四小龍 呢刻有邊個唔係踩住香港?
問題只係因為王喜呢單野而浮面
就算無王喜事件 你問我除左搵錢之外 香港地位係咪比其他3個踩住
我都會直接答你係

所以呢度要分翻幾件事睇
1) 王喜件事 岩同錯
2) 台灣人 對「香港人」人既態度轉變
3) 香港人有冇認知 其實人離鄉賤 要接受香港"唔再係"一個自豪既地方
(利申 依然建議大家走得就走 只係陳述"宜家"既香港 的確係值得比人恥笑)

1) 你講左啦 邊個文明國家都唔應該撩到流血就咁行開
2) 我相信 有打機既90後 都會覺得台灣人係自大兼無國際視野
以前打機都大把 港台罵戰 圍繞既野基乎係一樣
當然,可以話近年香港國際地位低左超多 而且多事件值得關注
所以佢地多左理由笑鳩我地 但本質都係一樣
再講 由防疫事件睇到呢2年台灣成日自稱TW No.1 (當時第1波同who交手的確係no.1既)
佢地面對上一波既 恐懼撚比香港仲嚴重 拍得住中國既LEVEL
佢地d新聞有時唔係報導疫情有幾大影響 而且我地要堅持台灣防疫第一
你可以睇得出佢地真係好自大
當然香港人都差唔多
(其實都係華語文化 兩岸三地 甚至可以話係亞洲儒家圈既劣等文化)

3) 其實第3點同王喜件事無關 我只係單純覺得
但大家自己都要明白 人地唔一定對你友善 亦唔一定因為你黎自香港而同情你
事事公審 就係要預左對方幫親不幫理
特別係牽涉國家/種族/文化 面子既前題下 尤其亞洲國家更甚

香港人 人在外地 旅行d賤格野大家都聽過
我唔會話香港人唔好 每個地方都有各自既文化或難以接受既地方
我依然覺得身邊有人移民 都係好事 我會祝福走到既人
上一代身份認同係支那人嘅老屎忽
冇料得黎又死好命

食緊中國落後嘅紅利,完全唔理岀賣香港主權同政治權利害到下一代幾慘
周圍扮大爺寸柒柒
搞到神憎鬼厭

到後生本土意識抬頭想獨立,就話香港不嬲係中國,你哋唔鐘意中國香港點解唔移民?點解要搞事?

完全冇諗過移民係要放棄自己嘅身份,用下半世去融入另一個國家
到呢班撚樣真係要移民

先發現自己變左一個少數族裔,就好似佢哋平時自己好撚歧視嘅大陸新移民同南亞人咁,俾人地社會主流圍屌先如夢初醒

老實講去台灣已經算好
去歐美果啲根本係社會最低層
貼堂啦

杜汶澤都唔洗討論
沈旭暉呢啲位仲叫人唔好嘈 話小心分化 都痴線既
依家咁樣認清事實好過啦
台灣一早落閘,唔想香港人移民台灣
好撚堅
香港國際地位愈黎愈低就必然啦
王喜衰就衰在今次將單野d搞到太dramatic
明明一件好普通既醫療事故
兩邊都有心誇大既情況同有人煽風點火就變左政治事件
但係有樣野就係香港人唔好將香港個套用落去其他國家到
又唔係唔知香港人既嘴臉不嬲好討厭
好多台灣人唔鐘意香港人似乎好多人而家先知
唔好以為過左個反送中人地就當左你係朋友
台灣人眼中只有美國爸爸同日本朋友
佢地可能憎韓國仲多過大陸(棒球事件)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞