[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
大家咁話,歡迎台灣成為另—個敵人!!!
push
唔好話
今次見到綠營班人嘅智力
真係大開眼界
個個屈王喜投共
佢哋真係俾五毛影響到都唔奇
你搞錯一件事,對於香港嚟講,英國先係文化最近嘅地方。香港好多野係英式,單單係,台灣紅綠燈唔係所有車都會停。唔同英國。單係呢點,已經夠你死係交通上面。

英國同香港唔同,大概只有文字,生活習慣基本上一想樣。
去台灣嗰啲,低佢哋仆衔,去台灣之前唔係唔知台灣咩料呀!
總之就前人享樂
後人仆街
咁你睇唔睇到啲台狗叫人死返香港 又話香港人只係支那人先 成件事香港人只係反擊咋 你比野狗咬你都會反擊啦老實講如果件事台狗唔係做到咁核突 香港人wfc咩
下-代都唔好學中文,費事變柒。
唔係講你 知你冇可能
你考慮下下一代囉
都好呀!露出真面目俾人睇到。
你呢D咪典型香港人
根本無得比較 只有適唔適合你
用自己個套Fit 落外國 咁緊係自己地方好架
利申翻 覺得台灣又好 英國又好 點都有地方同自己唔岩 係睇下自己會接受呢個唔同定係點
都要在台港人有班撚樣係到日日屌人廢台派
又唔熟台灣時政又要大大聲屌柒人地內政

終於搞到人地反感
去到呢刻有班人仲喺度自我洗腦係中共五毛搞事今次王喜事件淡左之後,信唔信綠營之後實搵啲芝麻綠豆野炒作,之後又開動輿論機器屌鳩香港人搞多一兩次就名正言順收緊港人移台到時班自我催眠撚咪喊
呂秋遠嘅態度完全係180度轉身
平時講野有紋有路
今次講王喜直頭鬼上身咁,淨係人身攻擊冇哂邏輯
CCTOY: 去到外國同人講我係香港人 個個都即刻關心我 好respect香港人 話I love Hong Kong
你搞錯一件事,對於香港嚟講,英國先係文化最近嘅地方。香港好多野係英式,單單係,台灣紅綠燈唔係所有車都會停。唔同英國。單係呢點,已經夠你死係交通上面。

英國同香港唔同,大概只有文字,生活習慣基本上一想樣。

屌,咁你咁講又草率左少少,真係一樣唔通英國係用英文既腥港咩
咁你唔洗走啦
其實都十年前

台灣人本身就對港仔唔友善(台妹除外)
台仔同香港人比就係懶

工作上嘅on9野:
公司係中資,專登請我過去台灣做野
未上工,已經有笑料
香港manager in完ok
叫我等台灣打黎
等左個幾星期,另一邊出埋offer,見唔對路去問個manager,佢先知冇人搵過我,一個鐘之後就有台妹打黎
點知我問佢台灣working visa要點簽,交幾多稅,住嗰度點,佢係乜都唔知
所以最後係我自己同香港manager deal到香港出糧+偷雞過去做+住公司地方
(visa笑料有後續)

過去做個project嘅technical team(有我同幾個識廣東話+國語嘅馬拉仔,另外有唔識中文嘅馬拉佬同泰仔...etc)
project不在台北

嗰陣我地當地係冇自己office,所以係坐左喺個客嘅office嘅一個會議室度做野,冇窗嗰隻,真係好cls
個個星期開會俾人鬧(連同識中文嘅馬拉仔一齊去)
真係純粹鬧,都唔知佢地鬧乜
鬧鬧下鬧到出埋台語(有次個馬拉仔話佢自己其實識聽少少,佢地先冇鬧得咁勁)
我又唔屌得佢地,因為佢地睇得多港劇片識聽(淨係呢度已經知邊個語言先係鳥語啦柒頭)
我又唔係好識聽所以當唱歌
諗返香港開會(客同vendor之間),唔好話屌,廢話都唔講多過半句
至於當年嘅technical team leader(台灣阿伯),係永遠唔會去俾人屌
一黎佢長駐台北,就算佢為左逃避台北俾人追做野而落到黎,佢都係唔會去開會,因為佢根本唔知發生緊咩事
呢樣野連project team阿頭(台佬)自己都屌

個sub contractor,喺我一黎嘅時候就同project team阿頭屌到我以為睇緊上網罵戰咁(原因就係為左叫佢地每日嘅daily report燒隻碟,佢地唔制)
中間都成日為d無謂野嘈
(例如sub con已經4個台仔做我喺香港一個人做嘅工作量,但係仲要叫辛苦話要唔做,要我地project team台佬氹)
好喇以為一年contract 可以換,再出tender嘅時候
新黎嘅technical team leader(香港人)問呢間得唔得
馬拉仔緊係話唔得,因為都屌足成年
香港team lead就喺tender度抽起左呢間19 sub con
但係一星期後
台灣最大粒屌落黎話點解抽走佢(做到出晒面,好明顯係因為收晒錢啦)
結果又係佢地中標(嗰陣我都走所以理撚得佢)

仲要最後返唔到香港office做
因為香港manager話佢地寫臭左我(為左唔俾bonus我)
所以香港office請唔到我返去做

visa笑料
嗰邊有其中一個馬拉仔係用working visa過去(其他,包括我,你懂的)
當佢都做左大半年之後,有一日突然有個台北嘅同事打黎問佢working visa點做...真心cls...呢d野係hr做架嘛
嗰個人就同馬拉仔講係hr叫佢搵馬拉仔因為佢做過

仲有一大堆好細微細眼嘅野(例如大家都係返國,佢地就追到我瘦,遲少少返黎都追殺我去左邊,馬拉仔就唔管唔理)
係擺明明洽我嘅
宜家耐唔耐fb都彈返d history出黎我嗰陣成日出post屌
點解做到咁耐?咪就係因為成日望住個日曆,總之做夠一年就走,所以先頂得足一年

生活on9野:
住都算ok,因為公司出
當地人個個騎摩托,雖然有地鐵但係冇人搭(講到呢度應該知係邊啦)
公共交通做得差(連90年代去過香港出差嘅project team 阿頭台佬自己都係咁講)
結果即使上網見到咩好野食好野睇
一係你的士去,一係你唔駛去,因為地鐵唔到,又行到pk

試過星期日夜晚8點出去搵野食(幾條友夾架的士去兜)
全部關晒門咁滯
最後係返返去住嘅地方附近食拉麵...

大商場
佢地自己人都笑「閒日sales多過客」(十年前喎,唔係宜家綠營當道喎)

電視係有百幾個台呀
海派甜心一個台做緊前面,一個做緊中間
仲有d大愛台呢?
同埋一堆sale野台
新聞先搞笑,台灣新聞永遠唔會令你失望
冇野好講到,連某某公園仔嘅千秋失修左好耐,小朋友冇得玩,都可以上新聞,係上新聞,唔係東張西望

去台灣發展
唔係唔得
一係做老闆剥削台仔
一係就拎一大舊錢過去退休
做野賺錢?返香港啦

如果唔鍾意中共所以走,台灣絕對唔係一個好嘅落腳點
其實台灣嘅情況只係十年八年前嘅香港
香港爆鑊前連韓國瑜都可以做到深綠區域嘅高雄市長
係香港2019搞成咁,宜家先有機會俾綠營當道
過多十年八年冇左件事,又或者俾國民黨偷到雞
咪又係返返去嗰條路上面
如果你話台仔喺2019香港呢單野上面覺得香港抵撚死,港仔終於有今日。如果佢地覺得呢件事冇作為一個中共威脅嘅警示,仲要笑9香港人嘅話,咁我只可以同佢講他朝君體也相同
只係你未去過其他地方啫。
不如你又查一吓咩叫奧客。佢哋啲玩法仲新奇過香港人多多聲。
宜家變到批評台灣=留係香港好風光咩
證明台灣連各打五十大板都容不下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞