[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
空心菜連任勝選宣言仲笑騎騎講我嬴咗香港既朋友應該幾開心添

條台仔apologist係咪失憶
我以為宇宙第一係努力成果
原來有人以為係天跌落來
樓主寫得好好 條理分明 好過cctoy班柒頭多多聲
寫得好撚好,完全係我心聲,而我又唔夠墨水寫到咁有條理
我見到身邊啲比較有學識既台灣朋友到今日都仲屌緊王喜,就知道呢鑊一定撚定走唔甩,佢地等左呢個機會好耐,完全唔撚聽解釋,呢單野只係一個英籍港人因工作需要入境台灣,同醫護人員有小爭執,畀啲媒體同KOL煲大左件事,進而將件事提升到中港台既矛盾,一開首就係「誰是王喜」,王喜係柒,但係由頭到尾都無大大聲督住個鼻話自己係「著名港星王喜」,全部都係台灣媒體報導同出資料,佢地就一味鬼打牆覺得王喜一定係奶共港星要攪台灣醫護,都唔撚知咩心態

係果一刻我只能夠軟弱無力咁關左個Facebook,因為我知呢啲野鬧一兩日就有新野蓋過佢,不過王喜同香港人呢個名永遠都會畀人間唔中攞出黎binc
好耐無睇過寫得咁好既長文
多謝巴打出篇咁高質既分析
呢d唔係純純仆唔仆街既問題,你用我地日常生活道德去講就緊係仆街。
但事實係,2022年喇,絲打唔好仲以為呢個世界運行真係講對錯。

唔好講到大國角力政治拉扯呢d好似咁高深d,
簡單舉例,你老細年頭話加人工,年尾都分分鐘反口啦。

有d野好實際,當佢年頭真係想加,年尾冇錢喎,咁可以點?
睇晒,講得好中
根本會留係台灣既鬼咪就係「厲害了我的台灣」果班
同埋香港要走果班精英,一早走左去歐美啦
依家去台灣果班咪尾水既低端香港人
咁民進黨同極右本土咪唔歡迎你地嚟磨爛蓆囉
你咁講就一堆cctoy出黎話你五毛 要block你
你唔好以為講笑呀,台灣真係有款visa係咁架
我上連登擺明玩膠好少認真講嘢,
個account應該一早俾幾千人當五毛block左

一睇呢句知咩料,扮咩,再加埋上面一堆5毛狂推
5毛煽風點火炒作完,開始要為呢件事定性,立結論
以前香港人以為自己憑實力得到所有野,
其實香港人唔知冇左英國人連屁都不是
你諗下就算係高棍,如果唔係生於英國殖民地,會有咩下場
有幾大國角力,綠營嗰班都係平民,就算俄烏平民都唔會想打仗啦
一句講哂就係上一代既錯
香港有今日咁既局面
香港年青人要抗爭要受苦要流亡要坐監
香港人要雞飛狗走咁去人地度做二等公民
全撚部都係上一代香港人蠢撚過塊閪
滿腦子都係搵錢叫雞出國附帶埋養家
你睇下台灣新聞 政府有吹金融中心風
樓主係咪全盛期既高登仔出身

文章讀落去有種親切感
我都係
真男神
想幫佢......
如果佢都出聲,台灣youtuber可以不用看了
你係咪理解錯d乜?
我只係話對呢個世界好多野,人類都唔係用道德黎做基準,唔洗去到咩關唔關政治事,簡單如你老細話加人工都會反口一樣。
我就比較心痛王喜, 被撩爆血 相關人士走左 上網發洩情緒言語上係直左d, 但佢點都好係受害者, 正常唔係應該安撫佢情緒咩?

佢反而被台灣網民圍攻, 將佢情緒既野發大, 無人去體諒過佢, 無人覺得醫護專業同程序上要改善.

台灣仲一路標榜自己服務態度好好 又乜撚最美風景係人, 你話你菲律賓攪d 咁既野都算, 預左佢地唔專業, 你台灣wo, 咁大反差 無諗過咁撚樣 唔爆就奇,後尾你走去怪受害者?

點都好呢件事 睇清太多野, 香港沉緊 台灣國際上有d face, 對成個香港一路既不滿一次過爆出黎.
比我清楚知道佢地好多人點睇香港人, ok 以後乜野災情 唔會捐錢, 亦都唔會係網上幫台灣人口
在台港人為左生存有咩辦法? 唔通移返去地獄鬼港咩
唔明啲人點解英國澳洲加拿大美國咁好點解要去台灣
繁體支那有乜好
會話台灣好台灣正既人,十之八九都係間唔中去下台灣旅行既人(唔排除有人真心),有心留意2020都知,蔡英文無左香港議題,應該輸撚左,其實依家台灣只係兩舊屎揀一舊食,依家呢舊外觀好少少咁解,下一任先係戲肉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞