[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
所以我一直唔理解台灣欠香港人啲乜。

明明我帶一舊錢過嚟開鋪。(台灣冇記錯係唔比買物業當投資,有錯指証)
最簡單你睇下過左台灣果班老泛民平時講緊咩就知
都唔好提Twitter班撚樣日撚日係到廢台派

又話人地唔係台灣大多數
好啦家下大多數都屌柒香港人啦
我就覺得「煲大件事」嘅人係王喜
睇佢facebook就知咩事
其他人只係借題發揮
捉左啦
lm
On99
一有咩就賴共
唔好咁港孩啦
唔怪之得台灣仔都睇唔起你地
其實會覺得對台灣失望嘅人
大部分都係幻想香港人好受歡迎嘅人
佢地唔單止以為香港受台灣人歡迎
而係以為全世界都鐘意香港人 你望下啲移民post就知
幻想2019 打後就全球connect香港人
其實人哋根本唔撚歡迎香港人
移民香港人喺佢哋眼中 同我哋眼中嘅支那狗同南亞狗一撚樣
香港人就係咁自大
一樣還一樣
台灣狗那裏來的自信有資格笑香港人
捐左錢就可做大爺呀?
師兄唔使多講
傻嘅都知住深圳上海一撚定好過台灣
喺自己地方又話驚呢樣驚果樣
去到人哋地方,做二等公民,又唔承認,俾人恰又當係文化差異
最慘係去台灣隨時兩代都捱唔到
如果過多十幾廿年又要移咁不如躺平做隻港豬好過啦
起碼香港物質生活一定好過台灣好多
冇㗎,所以真係要去英國,英國先你係你阿媽,唔好求其見到女人就叫佢做阿媽。

其實我有講過,香港係台灣咁大貿易伙伴,你咁個大客真係好咩? 定還是覺得你香港人啲錢咁少,我先唔希罕。

睇返捐錢紀錄,香港人串,係,香港人真係好撚串,身為香港人,我都想一拳鋒過去,但係你台灣有咩天災時,香港人最少唔係用導彈對準你,而係用錢對住你。

諗諗吓,香港人係一相情願咁覺得台灣人需要幫助,其實台灣人係唔需要香港人果幾個臭錢。從來大家都唔係朋友,都唔撚講你台灣60-70年代滲透香港政府同教育植入中國人呢套,扼殺香港獨立意志。
Agger
睇fb就知係綠營吹風?大哥呀 幾多網軍潛伏係fb呀 first time? 開頭又話紅媒 邊樣先係真?
睇個樣似係幫某某開脫既洗白文 睇fb acc就一碌鳩就射左去乾手淨腳 拿 我冇既定立係話邊方做 但淨係睇fb做結論就太粗梳
去過台灣生活 去過英國澳洲生活十幾年

我最後選擇係澳洲

英澳除咗語言係英文 其他野完全唔難適應
我而家隔日出街食飯 日韓泰港式 同香港無乜分別

而台灣完全係中國
同佢哋相處感覺文化差異仲大過啲白人

個人覺得台人唔打鐘意跟規矩做事 有事果陣
白紙黑字都可以唔理 最後靠講人情關係 解決
今次係有頭有面帶頭搞事
咁可以點呀
我都好難接受真係發生咗啲咁嘅事
講到英國人好歡迎香港人咁
大把人潛伏係fb 大把人牆頭草 侖伯都有去過民主乜乜乜中華啦 又有冇頭有冇面呀?好似係
可悲既係 你講呢堆多左既清醒既人
係絕少數 你睇下黃viu
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞