[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
唔係8千係咩啊
呢個係事實,你唔接受現實都冇計,因為以前做間公司深圳上海北京有分公司,做唔切有啲drafting嘅 野會比佢地做,熟左問過佢哋salary 。有啲唔同industry 可能有出入,但唔會差好遠。
實際上,日本人真係多當香港人係中國人,唔係覺得一樣低賤,而係日本人普遍政治冷感,大部分唔知道原來有分別
有一樣嘢台灣人係搞錯咗,或者好多地方都會咁。
佢哋憎高高在上嘅香港上一代,好大可能就係後生所憎嘅收成期藍屍。
即係大家其實有共同敵人,而上一代嘅惡行唔應該由後代食晒,除非後代繼承埋佢哋嘅惡行。
香港人根無變過一樣咁西,只不過現代台灣人唔撚怕你哋香港人咋
兩岸連直航都無
點都要過境香港先
你話香港巴閉唔巴閉
波特王好似試過分享一次,支那廠商要佢歌頌中國又或者咩兩岸一家之類依啲,佢即刻中止合約
哇,你使唔使咁講嘢,好似講撚到依一刻移咗民嘅先係真香港人,留港嘅人一直用緊自己嘅方法拒絕共流合污,尊重ok?
連登正常人集中post
香港都係嘅
冇辦法,香港人閪嘅形象性格深入所有國家嘅民心,再加上對於大部分亞洲國家,香港就係一個金融社會、搵錢至上、利字行頭(實際到而家都係)根本冇可能改唔到雖然我哋依一代唔係特別高尚,但至少旅遊都願意做個形象,但偏偏俾支共困撚實曬
全中
動用國家級數既力量去攻擊一個人
王喜撐唔撐得住
其實香港人難搞應該全台灣都知
之前旅行住民宿果邊個在台港人老細知我係香港人後check in 果時都話有咩問題同佢講唔好搞大佢

根本個文化差異都幾大
香港都幾習慣報憂不報喜
至於港台地位係咪翻轉就未必
始終台灣國民黨都仲係有機會選到總統
到時民進黨親西方政策可能又唔同左
講真香港人咪再當自己係乜野人啦 成日見到去左唔同國家既香港人都仲拎住香港個套係人地國家生活有D 乜就瀨左人先,唔好話我話 咁多老鼠屎 遲D 全球排港都唔奇去左外國個班連自己都做唔好仲要求放更多香港人入黎 邊會肯
咪撚玩變左歐洲人你估D 劣根性就一下無哂咩
呢幾兩年大家仲未睇清楚香港人既劣根性?
香港人又何嘗唔係,有人出post 話支持武統添
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞