[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
咁大個英國俾你翻
未計加拿大澳洲
大把台仔去呢三個國家打黑工
仲有樓主都講咗少少點解而家開始有幾單幾單過去台灣嘅香港人申請被拒嘅case不斷彈出嚟
你估全世界打開條香港人移民捷徑真係只為公義人權咩
基本上就係睇中埋移民同時帶過嚟嘅錢同技能
台灣好早就有意無意叫香港人過嚟
但英國 加拿大 澳洲嗰啲一放寛
台灣即刻收皮,你有錢有知識有技能
年值30 40歲,你會甘心去台灣兜踎一世?
歷史都有19世紀末開始華人去西方國家 東南亞致富條路啦
結果最有料嘅走哂去歐美

剩低嘅唔係有少少錢嘅普通中產
就係燒山呢啲過去fing錢養老
問心呢堆人俾你做總統你都唔太想要啦

可能有人舉沈旭輝去反駁
沈旭輝呢啲只係全世界有少少名,但又未去到要專登聘用
而佢又唔係啲有獨到見解學者,無辦法令全世界要佢
咪留喺台灣做副教授呢啲閒職囉

如果真係為公義正義嘅話
台灣當局就唔會到而家啲用字仲咁小心啦
英澳啲用字仲硬淨過佢哋
住過一段短時間,本省台灣人係盲撐自己人,冇道理就打人情牌,總之公我贏,字你輸。
有時只有戰爭先會帶黎和平
好無奈既事實
唔識講 台灣好似好鍾意d 口號式咁
導致脫離事實咁自high mode

就好似之前話「世界看好了,台灣人只示範一次,在兩周內解除第三級」

聽完笑左成個月仲未解除到
偷呃拐騙強姦非禮輪姦,總之七情上面營造自己係黃色
好多受害者都會選擇原諒,而且佢哋會唔會報警
2019-2021 大部份都係咁 2022 開始有人覺醒
民進黨玩抗中保台仲可以玩幾耐
推陳時中做市長喎
白人其實好撚死蠢,打開道門俾人滲透
你條撚樣平時咁膠 估唔到今次又睇得幾透
可幸既係 而家多左清醒既人
唔會淨係識用黃藍去衡量所有野
又唔好咁講。。。始終決左權係人哋手上

只能講,香港人係喪家之犬,四圍乞人,係睇乞中邊個有口齒啫
不如話重複犯錯,用政治正確凌駕政治現實
歐洲人都唔係咩善良品種,中世紀有咁殘忍得咁殘忍
台灣最大鑊係無一個正常在野黨,KMT同民眾黨都中共代理人,時力即係台灣熱狗,基進係民進黨契弟,造成民進黨一黨獨大
佢地成日以為自己係國際示範點知無人care
英國過多一年表示on9 拿拿聲解封
派啲網軍講幾句又得 內政差 屌下香港人distract
叻都無用
去嗰邊唔係台灣土生土長
基本上發唔到圍
可能個glass ceiling仲低過去歐美

以前舊公司都要handle埋台灣分公司
台灣人本身大部分就保守
對新事物嘅接受程度比較低
甚至可以話係忌才
英文又好一般好多時都要我地幫去譯埋
同埋千奇唔好郁到佢地盤
佢地要用佢地自己認為適合台灣嘅方式處理
而我地睇落通常都係柒嘅
所以你見mnc香港外遷亞太總部
通常都係新加坡 少部分首爾 有堆主要做中國市場甚至遷去上海 但係未聽過有人會遷台北
問題在於會去嘅後生
對民進黨執政有咩影響力?
用點樣幫助民進黨執政去睇佢哋就可以明白佢哋所有行動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞