[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
食屎啦 又想小罵大幫助
我真係唔怪佢
暫時保住其他人安危都好
我最鐘意你一句,因為連人血饅頭都吸乾咗,已經冇曬吸引力
今次係咬兩啖嫌腥掉咗佢
起碼都食哂佢吖
好文 推
人地答左啦
根本就係會有呢個風險
不如講下你哋cctoy 想要啲咩?
咁呢樣係第二種文化,亞洲入面人與人之間既關係入面,大家都不約而同秉承住木秀於林,風必摧之呢樣野。歷史入面自相殘殺得最多既就係亞洲人,但如果要深入地同西方對比就要拉埋宗教有排講。總而言之亞洲人就係最憎d叻過自己既人,見到你失勢就會不留情面咁踩死你唯止。香港人唔該唔好咁天真,蔡英文講一句支持香港就當哂人地係同路人,要認清番國際地位上面香港已經失哂勢,同時台狗開始覺得比香港人優越。但係咪咁就要奶台狗呢?唔好意思我做唔到,我淨係見到台狗對王喜乃至香港人窮追猛打,香港人可唔可以比番d骨氣
依件事基本上反應到文化,唔係顧客至上,
少少野就屌鳩你做奧客,永遠唔會有進步。
比人隊撚到流晒血都仲屌鳩你麻煩。
真係好撚on9
喺台狗思想入面,香港人已經等於奧客,無論你幾有道理,台狗都會叫你滾出歹灣
老實講,香港人梗係奧客開,全世界都知
依家個問題係點解王喜一人問題可以牽扯咁多野?
令我撚嬲既係班1450好鍾意話「你們敢不敢在中國這樣做,是不是台灣人好欺負」,即係100%assume你係中國人+意圖欺負弱者,完全忘記14同19年香港人點樣反抗中共統治,連台灣抗爭史都未試過咁慘烈?根本係乘機冷血抽水

有冇一個香港人反擊果陣會話「228果陣真係殺得少,唔應該俾你地台灣人活到今天?」如果有,請分享

而最重要既係,王喜係英國人,點解會叫佢躝返支那?莫名其妙
我淨係覺得香港人要認住呢班仆街廢台KOL仲有一班講一套做一套嘅政治人物,例如姓林嗰件台灣立委
其實邊撚度有香港人知228咩事
嗰陣我唔係放假都唔知啦

台仔根本唔知王喜係咩人

睇呢幅圖就知香港人同台灣人係溝通唔到
台灣班後生冇經歷過殘酷鎮壓,亦無街頭抗爭經驗,但係好撚鐘意串鳩香港人比黑警打心諗你班連4個月夏令營都唔想去嘅人憑咩笑香港人
佢哋太陽花已經喊晒口
莫講理大 新屋嶺 被自殺呢啲人道危機
其實好多香港人睇過下台灣史
睇人地抗爭歷史係有用
而家我覺得盲撐台仔嗰堆先係五毛
五毛最鐘意踩到香港人身份一文不值
最好你自認返自己中國人&融入第二個國家唔理香港身份
有班友為咗捧台灣已經踩到香港人本身賤格 應該乞尾求憐

成日話香港人唔值得乜乜 你唔值咋 我自問值
難民樂土英澳加
台仔扮乜撚嘢清高
佢哋夠成日笑鄭南榕
所以點解成件事令我最嬲嘅係
果班1450問香港人敢唔敢喺中國放肆
屌你老母你係扮失憶定點
最仆街嘅係呢班扮失憶嘅人之前一路都支持香港反送中
咁能多字點睇
我寧願波台玩膠都唔想同啲真心打橫嚟講嘅cctoy講嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞