[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
唔推唔得 樓主有料 睇得通透
希望台灣人都可以冷靜啲理解下而家個情況
掉番轉如果有個台灣人入境香港俾人咁隊法
我相信一定有好多香港人會幫手屌9入境處
迫入境處俾交代 而唔係齋blame the victim
台灣期待嘅香港專科無乜人嚟添
都係得啲鄭立 杜拉夫 梁啟智呢啲無經濟增值嘅人嚟
人手置頂 聽日起身再推
事實就係以前香港人賺到錢就笑鳩人地,
而家走難仲要坐大飛過去要人幫手,
仲係度屌人地幫得唔夠多
不過香港人真係比英國人教曉好多嘢
起嗎普通法精神同耶教精神
香港人關心世界係因為我地要食世界飯
你買股票基金都要稍稍留意下烏俄打成點啦下話?
台灣有班唔出城既鄉下人真心覺得連英文都唔駛學好
你睇真d排名 早兩年shitty真係高過台狗大
依家應該係差唔多

如果要逐個排名睇 台大真係唔夠三大揀

用中文讀醫同護士既垃圾國家
台灣真係奶日奶到
成個日本附屬國咁
真 韓國對香港友善好多
依家好多移左去台灣都諗緊二次移民去英國啦

有班人諗野好撚單純 去過幾次台灣 平時睇下台綜
就覺得自己好撚鍾意台灣
再加埋杜拉夫 其他外國居台youtuber淨係識講台灣點好點好 永遠唔講差嘅一面

到自己真係移左過去 先知道完全唔係果回事
所以真係唔知台仔那來嘅自信
而家美國半導體仲要鬆章比日韓
台仔自己睇路
你o岩呀
所以我咪唔覺得中共需要收買佢地
只係短時間內利益一致
國際關係只係買賣,我頭post已經講左
我都好鍾意睇佢
得閒笑下唔錯

我本身係上開巴哈 ptt 同睇開台灣youtuber
但哩件事發生之後 我對台灣人好感真係下降得好勁
感覺痴埋去都係4個字
自討沒趣
人地根本唔撚鍾意你
台狗
香港係有人笑鳩人 但有一半係係佢地大災難時, 捐最多錢, 係佢地比中國恰幫佢地口, 行為上香港人根本無爭佢地野
你班撚屌26隻字母都未認得曬,點同外國人學術交流,交流唔到間學校排名點會高
香港人服務質素幾時有好過
對邊個都係閪
FYI

【又有境外生淪為血汗學工 台灣高教是人口販運的溫床?】
出處:信傳媒( https://www.cmmedia.com.tw/home/articles/31805 )

https://www.cmmedia.com.tw/home/articles/31805
尋晚真係睇到有條台狗咁講
東南亞外勞係俾你殺同姦都冇得反抗 台灣老闆最愛
白痴真心
鬼唔知台灣基建廢 城市化程度低咩
但好多人就係想樸實咁生活 唔鍾意比啲摩天大廈包圍 去遊山玩水又勁多靚景 玩成世都玩唔晒

呢啲野 喺歐美小城都有 但物價指數高過台灣太多
基本上我而家拎200萬hkd去台灣生活 我夠膽講
就算之後完全唔做野都夠生活到死 但歐美一定唔得
暫時眼球中央同攝徒都無出片講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞