[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
根本兩個地方癲個班都係一樣,一邊笑人繁體支那 一邊就笑人大灣區香港,講到尾咪又係大家有份將件事由一件好簡單既文化衝突變到民族衝突
過一段時間咪又係大家都唔記得 由佢啦
難得認真
慘在係 而家走左個班有幾多係有心機buildup翻個好D 既image,打個比喻 之前英國有D 乜支持香港既遊行,有香港後生仔無啦啦係英國公園(有歷史價值)噴Stand With HK 大佬啊 用下腦啦 ,你叫個image 點Build 翻靚佢
最撚癲係 指翻呢類文化差異就會比人話係五毛笑撚死人真係 根本8成都唔願意去接受同理解人地國家個套
留名學野
支持
中肯, 我係中國人呀
所有華語地區都係shithole,華語語境必然令人性最醜惡嘅一面浮上面

乜撚嘢係華語?係都要同班生蕃炒埋一碟,撈埋一齊?
你要做華人,大撚把中國人陪你
香港人對越南人咪又係差
以前呀差呀差咁叫
有咩狗屎垃圾就堆曬比佢地做食
咩高下立見
你係咪未見過00 年代啲人對呀差幾大成見
其實杜生最經典果句係
“自己選擇人地國家 唔係人地國家選擇你”
一句概括曬所有野,喪家犬說待遇
哇屌,完全講出心聲
到而家咪又係
19年就叫人南亞手足之後咪又係叫翻阿差
所以成日都話 話台灣食人血饅頭之前不如望埋香港人自己先 反省完就會慚愧到講咁多野

中國醫護 醫管局負全責 所以唔可以投訴批評
就算五毛網上面點吹都唔會影響到台灣政府點做嘢掛?
而家佢死都唔肯比個交代出嚟,人名都吹唔到出嚟,因為係台灣文化,所以要接受?
而家台灣移民政策對香港人好友好咩?分化左啲乜嘢
王喜單野 - 分化緊香港同台灣人
https://lih.kg/2955398
華語嗰種中國人鬼打鬼劣根性
見高拜見低踩根本根深蒂固
無論係19年香港黃營捉鬼 到依加台灣人選舉完
綠營就話知你香港人死都係同樣道理
有利益關係就用到盡 菜英文打完人情牌拎票源
依加再收緊入境 綠營又屌鳩你地港仔拎優越感
唔知王喜點睇杜狗同佢幫過台灣起醫院呢
所以咪話呢個係文化衝突
無人話唔比你投訴同批評,只係
一邊就習慣左邊個出事邊個負責
一邊就習慣左下面出事上面負責
係支那既話 投訴個個死撚左啦
上一代啲老野字又唔識多個,似住搵到錢成個大爺款咁,串柒柒,特別做地盤/生意,唔識字但又賺到錢果批

去到邊都大撚曬咁款唔神憎鬼厭就假
lm
去台灣投資移民果班係難民?。
根本香港人自己都係咁麻煩
但慘在未認知到香港地位已經日慚消失
但果種氣焰 果種強勢仲係到
你話以往地位係到,人地焗住奶香港人冇計

依架除左搵錢,香港仲有咩文化,音樂,電影輸出外國架,你估80 90年代咩,都未講旅行同炒賣啲野,大家都知香港人格咩事架啦
自由時報同三立咪都係共媒
//而家佢死都唔肯比個交代出嚟,人名都吹唔到出嚟,因為係台灣文化,所以要接受?//
咪話左交名文化唔係台灣文化,某程度上你係要接受如果香港文化係一鼻填一鼻 唔通台灣又要就你咩所以先話去一個地方前理解下佢真既文化先 唔係飲飲食食個D 簡個貼近自己個種既生活就唔會發生咁多麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞