[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
普遍正常台灣人睇都唔想睇呢件事,
根本唔明呢度可以講幾日做乜鳩
台灣法律戇鳩鳩咁乜都以情行先
陪審員制又無
商業上保護主義到仆街
取代香港真係要屙督尿照照鏡先
民進黨潑緊火
講真而家台灣後生個撚個都玩抖音,小紅書。平日做嘅嘢同中國人一啲分別都冇,到大事大非先話自己係台灣人。
我睇死到時中國打到嚟又或者其他因素而去侵略台灣個時會有一大班人走先,自身本身問題多多又唔去解決又要中意攞威。

利申而家係台灣好撚想走
要追究嘅就去追究
要改善嘅就去改善
依件事上如果台灣醫護真係做錯,就要好好去查。老實講要罰又罰得幾多,王喜都係想求個明白啫。

問人點解對自己差,問埋自己有無誠懇待人先。
有人支持你,有人討厭你。你係要只係放大壞嗰面,覺得世界將你包圍,你係最慘受害者咁有乜為。

我自己都係周圍住,有住過台灣。台灣有傻人,香港都有。可能係我自己好好彩去到邊都識到好人,壞人壞事都遇過,但我覺得自己心態最重要。

上面有人話支那網軍又吹風,事實上唔洗支那吹港台蠢人都係會互相仇恨。拮拮吓拮到流血有幾奇?無咗個人搵唔到唔洗國仇家恨呀?

TPP利用香港件事繼續執政,其實都擺到明,唔利用都on9。我唔明點解咁多人對台灣期望咁大?佢哋自己都唔係安全

英文蔡對香港人嘅支持只限言論,實際上嘅可以做得幾多?做到嘅又可以又幾多?莫講你天龍香港人,仲有天龍白人都要排移民隊,工作證居留權申請都好撚麻煩,朝令夕改。唔係淨係對你香港人,佢係為難緊所有在台外國人

要接收香港移民(難民?)
首先依到係兩樣嘢,絕大部分都係比安全套無咁安全嘅移民。台灣係有有私底下嘅行動幫真正香港嘅難民,但依啲唔係可以擺上枱面講。

台灣人固然有佢哋自己問題,但我自己反而好慶幸香港人終於有個機會醒吓,依個世界好大,唔係個個見你有幾個錢就要圍住你轉,何況你無。台灣唔係或者唔再係你嘅後花園,依個世界係會風水輪流轉。

芝麻綠豆咁小事都要無限上綱,仲話叫台灣人打開中門歡迎天龍香港人
又唔講吓香港原來97後都捐過好多錢比台灣喎。唔提醒乽大差啲唔記得。

前排有吹台北取代香港做金融中心
發下夢好喇呢世都無可能
攞tsmc打護國飛機真心無謂,中共打到黎,西方國家格硬將tsmc成個打劫走嘅成本會高過幫你打中共?都未計依家台灣不論藍綠,過半數都係投降撚,點幫?美國分分鐘同中共講數,淨係要tsmc,其他留比習總當戰功同打民族主義飛機。
美國都一班人冇passport
又生活得比香港人好定唔好呢
係香港人先會用自己果套去定義人成唔成功
呢個係相對的,
日本人都好鍾意台灣,
但日本人只當香港人係中國人
潑到黎香港?
連登果啲post全部係民進黨出?
唔講咁多
剩係721都夠撚哂閪啦
個西瓜佬乜事都冇
黑警有份策劃又冇人搞到佢地
退一萬步就當黑警冇份搞啦
遲左39分鐘又邊個負責?
咪就係 話人落後 自己顧好自己先喇
住開香港真係估唔到可以咁唔文明架嗎
笑人地英文唔好,
人地唔識英文都活得比你好
唔撚討論得?
我寧願佢講,得個知都好
你個爆裂道G傻撚咗吖
90年代到而家一堆日劇日漫講香港
就算其他國家當香港人中國人都唔會係日本

又踩港
睇fb
咩台灣咁慘呀
自稱亞洲自由民主燈塔淪落到要同赤化香港去比?
可以既梗係企硬
台灣人依家係食硬你地只可以接受自己係難民身份,
冇資格出聲批評所有野
所有種族歧視既說話都出曬嚟,例如叫中共送你地入集中營,
你地中國香港人果然係支那人,抵黑警打死強姦你地
但我依家話俾你聽,你要claim自己係民主國家,
你要明白言論自由同法治係天賦人權
你就要明白分清楚咩係言論自由同誹謗
如果調查之後係王喜錯,你可以告佢誹謗,而香港人係會支持台灣人
如果調查之後係醫護錯,
全部所有老屈王喜同香港人既台灣一齊同香港人道歉,
Fucking put a fucking end to this fucking madness

香港人或者係一班該死既閪人,但法律原意係為左保護弱者不受強者任意蹧蹋,我地都仲知道,因為我地都係英治時期普通法治下既受益者
只有第三世界shithole先會將法律完全、毫不掩飾地將法律當成權貴合理地殘害弱者既手段,甚至係實施多數暴政既工具

你可能會話,香港人咁樣做唔會加深港台矛盾?
老實講,the damage is done,你民進黨政權要發動極右派去批鬥香港人,就已經係宣戰,我地仲有咩好輸?係,最慘既咪果班在台港人囉,果班咩杜拉夫、燒山、沈國師之流既,為左繼續做「在台香港人領袖」,亦都會反對任何香港討回尊嚴既行為,所以一定唔會成事,結果都係要硬食台灣人既指責

當然,我亦都唔會信台灣政府真係會理我地,然後繼續放任班1450踩香港,直到全個台灣社會有共識,就係當你香港人臭四
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞