[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
講真,我相信當初真係好多台灣人真心撐港

所以台狗呢個term我講唔岀,只能講turn out香港人都係要自強
真 賠上自己事業同人身安全去表態 到頭來俾班三教九流鬥黃屈毛 最撚仆街係有班香港人搶住岀嚟道歉踩低自己人先 驚死會因為咁而得罪班台灣人其實真係好難睇 就好似隻狗咁阿諛奉承唯唯諾諾 好撚肉酸 明明係手勢唔好撩到人爆缸都可以俾人屈到去係中國香港人歧視台灣醫護 係共狗云云

最不齒係杜汶澤等港人加多腳突個頭岀嚟襯機教訓香港人要尊重當地文化 尊重台灣人 講白啲就好似同香港人講台灣俾得你地方食住瞓 做埋生意開網台就唔好咁多嘢講啦

雖然都預咗移咗民就注定會成為二等公民 但衝岀嚟fing撚住條尾去搶認自己族群係低人一等呢個行為真係十足十一隻奶台狗 平時點借香港文化喺台灣上位都無撚所謂啦 但真係唔好撚再夜郎自大下下代表曬全部香港人
坡狗呢啲嘢寧舍醒目
其實高傲黎講 坡狗係第一
好詳細,分析得幾好,幫你推,希望聽日仲喺熱門見到你個post
可以話民進黨好有選舉政治頭腦
其他政績佢地唔突出
但係拉票佢地真係專家級
次次選舉前都實搵到位入

我可以夠講19年陳同佳件事
民進黨係有意借力打力
一黎香港人同大陸關係更力惡化對民進黨主導既台灣政府有利
可以暫時令中國分唔到心去搞台灣
二黎咁岩就快選舉,可以借件事黎拉票
完全係一舉兩得

而事先對香港人開既空頭支票
只會隨住時間慢慢等人唔記得
如果有在台香港人提起件事
就會有班人叫佢地收聲 要知足
而為左唔令台灣人反感
慢慢在台香港人都會唔再提件事
再慢慢唔記得自己曾經係香港人
師兄清醒
出面仲好多post有人帶緊風向話鬧杜汶澤就係五毛
見杜生黃就盲撐
佢做左d乜都唔理
又難怪佢咁串ge 國家發展愈黎愈好
香港直頭liberal過東南歐某啲國家
人哋台灣淨係半導體高增值產業已經贏晒,香港後生仔人才?吹水人才?香港有咩人才符合人哋嘅產業結構?金融?地產倫敦金?
算啦

香港獨立 唯一岀路

明未?
E.G,杜生
罕見好文
係,我都懶得回佢,blocked user嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞