[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
btw
其實民進黨算係左
佢哋門面上好鍾意扮係西方嘅中間偏左嘅政黨
打和咪即係和事佬,話兩邊都唔啱係度懶係公平
事實就係一方俾人插爆鼻都有罪名?

標籤我做00後係做咩事?
仲有台灣有種病態嘅自大
又話咩讓世界看見台灣
而家仲用防疫打飛機
屌唐鳳條撚樣夠膽串日本唔夠佢民主
都傻
佢個高雄市台港文化交流協會 都係民間組織黎架咋喎
即係同當年 文化監暴 差唔多 level 憑咩代表
Well said
但成個黨都係行民主集中制
上級壓住下級
Well said.
扮啫
唔代表佢哋真係做得好好
佢黑仔在台灣好多防疫撚, 人地重玩緊清0, 醫護又有光環, 莊人祥係防疲大隊長更加有絕對光環, 所以先燒得咁快, 不過當然港台關係一向都唔係好, 只係有共同敵人先走埋一齊, 但經過今次真係對台灣, 特別係班1450改觀

同埋我睇聯合新聞(藍報?)D留言既台灣人反而正常D, 一半一半啦至少
https://www.facebook.com/myudn/posts/10162099745651030

樓主篇文解答咗我個疑惑,明明咁樣個人嘅事件唔知做乜會升級做族群矛盾
樓主篇文用歷史背景、台灣民情與政治,加埋香港移民特點三方面分析,真係好勁
要不是我們香港人 ......
真係唔知你哋邊到識人,其實換個國家都一樣apply 到

去到西方國家又話人睇你唔起Asian,抬台灣又話個個憎你,喺香港又話個個都閪。

最搞笑係聽過香港人講去到西方某國家移民,人哋幫自己扶住個玻璃門就話「哎呀我好感動呀,去外國啲人真係好nice呀,我成世喺香港都未試過有人幫我扶住商場道玻璃門

好似個個都憎你嘅人咁,到底香港有幾變態先講得出成世都未感受過人哋幫你扶住道門嘅滋味?定本來大家都互相閪,所以去到邊到吸引到閪人同淨係識到閪人?
希望聽日仲見到個post
香港人對於台灣黎講,已經係一個包袱黎

唔好仲以為自己為佢咩示範一次,佢地宜家wfc
加埋俄羅斯打成咁
我諗台灣以後都會順風順水
識分莊閒了
good post push
紅你老母咩柒頭
由頭到尾都係綠嘅煽風點火緊

based
個篇文模凌兩可淨係叫人唔好中計
舉呢件事淨係叫人唔好俾人滲透是咪on9
唔岩聽咪當係五毛pr就得架啦
所以幾時都話玩膠嘅人認真嘅時候就會好高質
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞