[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
有一方面都係菜英文掛住表面connect 香港人,唔搞啲迫在眉睫嘅民生嘢,所以台灣人對我哋反感。但講真我自己接觸嘅大部分台灣人對香港人都好nice,無論係網上定現實識嘅,有啲見到我哋咁仲傷心過我哋本身所以我又唔覺得需要搞到兩邊好似敵人咁

同埋沉淪到就嚟變集中營嘅香港,同而家嘅台灣比,好多嘢都自愧不如啦。佢哋都叫有料自大,我哋香港人嘅身份真係算數啦,要出人頭地就只能靠雙手,香港人依個名喺邊個國家都唔會對你有太大幫助啦,甚至可能成為一種阻礙
所以你呢種天水圍大陸仔永遠都係大爺心態,唔好成日用我哋香港人個名話自己係真香港人得唔得 係要搞到而家玩到個名臭晒
睇完你講嘢,台灣唔收你呢啲人未嘗唔係好事
做人要有自知之明,單飛雙飛仔真係唔好當自己係真香港人
,搞臭完自己地方指手畫腳,仲妄想去到任何一個地方都可以指手畫腳高高在上
連賴清德都比人屈做中共同路人
王喜小兒科啦
其實我信啲台仔19年真係撐港
但屌你民進黨啲撚屌發動網軍屈王喜共諜
之後啲台灣人又唔知頭唔知路9屌
會幫台灣諗未來係得蔣經國 李登輝
之後嘅無論藍綠都係政治投機者

暫時唔講台港關係始終可能有biased
講對中政策先
DPP一路賣亡國感視中國為國防威脅
但係事實上取消兵役削軍費
話就話軍公教係國民黨餘部
但係有心改革都會可以安插自己人落去慢慢變
至少唔會一開波就投降先
阿扁都係嘅
台灣個機制係檢疫人員有咩問題全部由衛生福利部負責,覺得王喜要指明道姓搵果個人出嚟係公審,獵巫
台灣反共前線館長、波特王、眼球中央都會屌同笑民進黨,佢哋都經常強調自己唔係綠黨KOL
樓主算寫得幾全面幾中肯 冇話偏幫邊一邊
中晒point
成班npc咁 陳時中話咩就話咩
你分化台港,仲要屈人毛
一時亂咗精神分裂?
呢種人同攞着數大媽冇分別
永遠高高在上指手畫腳 講到付出責任即刻收皮
柯P根本係韓國瑜翻版,自己管嘅地方都未做好就心雄想選總統,有啲當年投咗佢嘅人都後悔選佢做市長
佢哋啲防疫獵巫仲on9
盡露奴隸心態
台灣人不分是非咁屌王喜?
上面有人指出呢啲係民進黨國家機器網絡水軍,由2019年已經大規模出動控制與情
日本政治長期俾啲家族操控,好多官員啲老豆老母都係做官,而且民眾基本上對政治冷感,所以日本制度上民主,實際上都係寡頭政治
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞