[TLDR]王喜事件反映台港地位大翻轉

1001 回覆
1377 Like 118 Dislike
唔好講咁多啦,你講嘅嘢一眼睇晒,總之要不是我們香港人示範給你們,台灣早就完蛋了
講得幾好

成件事係覺得最on9嘅位係台灣人唔講道理,屌!
講寡頭台灣黑金政治仲癲
同埋日本選舉單張剩係可以貼村公所
呢樣避免咗政黨用金元攻勢
總之流鼻血就係王喜錯!

Taiwan No.1
呢個post已經mild到剩係屌1450都話五毛
民進黨都唔係咩好野
問題係家陣帶頭批鬥香港人係綠營側翼打手呢
係FB有頭有面架
咁先令人心寒
貼堂
係香港人就咪嘈啦
台灣示範緊比世界睇咩叫人情味
無錯
就算未必同意全部內容
睇完都值得反思
曾主演《烈火雄心》的54歲港星王喜昨晚入境台灣,在機場進行PCR採檢,被醫護人員捅鼻子時大爆血,血染整個口罩,對方卻逃逸無蹤,氣得他發文要求全民「緝兇」,要對方趕快來自首,甚至不領情其他人員遞過來廁紙止血,質疑有衛生問題
中央流行疫情指揮中心發言人莊人祥出面說明,認為篩檢時的確可能出現流鼻血狀況,他在臉書回應「我不知道莊人祥是誰」,還放上一張莊人祥的黑白照,被網友認為行為有點太超過

王喜今(4)日就貼出黑白照片的無禮、魯莽及不友善行為,向莊人祥致誠道歉,希望能得到原諒,但仍呼籲兇手儘快出面。

https://hk.news.yahoo.com/%E7%8E%8B%E5%96%9C%E4%BE%86%E5%8F%B0%E7%AF%A9%E6%AA%A2%E5%99%B4%E8%A1%80-%E6%9A%97%E9%85%B8%E8%A2%AB%E8%8F%AF%E8%88%AA%E5%82%B3%E6%9F%93-033539747.html
唔想追開,但係呢排新聞係咁洗板, 想問係咪真事
你就想啦
佢地恨不得太監超嗰堆起集中營拉晒香港人入去
係 但係王喜已經道歉咗
捅到爆血果d先係人才 你識西
保護傘想問捉到緃火者未?
入咗司法程序唔講得?

定係香港人鋪頭抵燒,使乜咁落力捉
係香港人大自大,見人運動撐自己就信曬。其實一切都係利益
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞