(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區133 新手問野請睇#1

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
每餐都會磅
一定係基因問題!冇得搞,順其自然啦,可以肥得健康嘅
無話你吹水
只係話你計錯數
如果你好好好好好肯定自己熱量攝取係計啱嘅
即係你熱量消耗計錯數
一係做多啲帶氧 一係再食少啲
就係咁
肥都可以靚
Biochem聽講仲難
我覺得可以拎一個星期出嚟食返熱量正數之後再繼續減
Biochem = 背書
有得背其實好開心
撞撚到隻腳瘀哂on9
屌好多人唔識用卡路里
卡路里係用黎set baseline
你計左一次之後
大約決定左一日3餐食乜
就開始係睇磅做人
一星期平均冇跌體重就繼續cut卡路里
尤其你計過一次知邊d食物係d高卡野
營養label係有一段acceptable error range
計得幾準都冇用
而且你tdee會因為食少左而降低
習慣下每日磅多幾次仲好啦
你上黎嘈都冇用
得佢唔明
減唔到一係郁多啲一係再食少啲
佢可以120kg減到90幾kg 對佢嚟講飲食執行呢啲根本就唔難
大波著衫唔好睇
班肥閪都幾撚好笑
講撚咗係calories deficit 又唔柒聽

係要死撐自己嗰套
Challenge 你一句就起撚曬鋼

屌!你減肥係咁撚叻同成功嘅就唔洗入嚟問啦
又要問又要唔撚聽
想搵人安慰圍爐嘅就出撚返去啲同班減肥po嘅肥閪loser圍啦
Nutritional data 有好多個source

雞扒煎炒焗白烚上粉炸氣炸照燒都得
蛋更加多啦
牛肉醃完上生粉封油都好正常
烚菜唔落油會黃
撚知你點煮咩用咩data計定加減數計錯
幫你check下啫
依家連食物要有傳心google師
蛋白質循環算係健美最高境界
打飛機有助推高t level
食返埋可以補充蛋白質
溝埋落雞水分分鐘有金鐘國身形
最好用原型食物幫手劣
例如魚呀 肥豬肉呀
磅唔磅都減到
當你180依家仲係overweight 得好緊要
九成九係大方向出錯 唔係多嗰幾gram肉問題
伊波拉病毒
我就唔憎生酮撚 不過最撚憎藉口多多嘅肥西
咁你個TDEE到底有冇updat
係咪仲用緊盤古初開計果個
信個磅,每朝起身固定早餐前磅,要飲水固定飲一個量,減唔到即係條數有地方錯

你短時間跌廿kg, 可能BMR已經好低,要食返正常recovery, 或者新刺激重訓令body tranform,或再向下調intake
我本身係118果時係3000
而加係2500
我已經係set自己無做運動黎計
但我一星期做5日運動
2日bjj 3日重訓
1日打3次
其實懶d真係可以唔磅,因為佢開頭減到佢之後按原本份量減咪得,唔掂就再調整
我bmr 就唔算跌得太快 仲有2000bmr
唔知係咪我keep住食1lbs 1g蛋白質
重訓個力量仲升左

我暫時係食緊個bmr 數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞