(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區133 新手問野請睇#1

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
我以前試過暑假教波,朝7晚11,中間要走場,連食飯都要係巴士到食
教左一個暑期之後我發現自己慘過死,辛苦到咁為乜
以後都唔會再咁做
後悔
時間管理to the max好好賺
Terrance Ruffin個教練都係同時操
sorry 冇講清楚

30分鐘拉筋計一堂
(某大型fitness 我諗呢到有ching知個玩法)

PT 佢地有分level 拆幾多就唔知
不過佢都有d係要操 好似就計番60分鐘

總之最少都8萬 羨慕死我呢d 30k定薪狗
同學話現實真係有呢類癲人 朝早6點就開始
superset 囉
許家豪晨早已經玩緊唔休息
間唔中都有既
唔會日日
咁有半個鐘堂就正常啲
但你要諗佢應該都做到算高級
吃左唔少苦捱出黎
儲客 跑數壓力 冇生活 etc
唔係咁易搵到
其實佢咁嘅身形真係唔算行野 你要知道生肌肉難 keep 肉係好易 佢比全盛細咗好多啦

同埋而家乜都講科學健身 講文獻 又係咪適合代入每一個人度呢 我又唔覺
佢換啞鈴/轉機之間已經係休息時間
其實我覺得Terrence teo 個身型好好
胡cfu
佢正面腰身太粗 以職業黎講扣左小小分
有日見到個後生比個呀叔話
原因係個後生放返d餅去 bench press架,但個呀叔坐低抖緊,屌個後生阻住佢

有d覺個呀叔無理取鬧,如果個呀叔做緊bench press,個後生放餅,話個後生好正常。但佢抖緊而屌人就好無理咁。

其實gym room有無咩gym manners 要注意,有d驚他朝一早會比中伏
記得記得一定要執餅
好多冚家剷做完拍拍屎忽走咗去,十成係全家死晒冇人教佢
佢係大 但腰粗係致命傷 佢玩classic就得

題外話lucky 都係因為腰粗導致爭前三變邊位守水塘
原來健美睇要埋腰粗長知識 我係比較鐘意佢依啲身型 大得黎有立體感
其實只要唔好淨係諗自己已經唔會點中伏啦

早兩日我都有單 我嗰間細gym黎空間好少
個squat rack同張roman chair中間有兩個半身位左右嘅空間
要拎輕身db都要經中間呢個位行入去
總之正常人見到有人玩緊deadlift都應該要比人做埋嗰組先架啦
反而有人做緊bench press都可以照行

嗰日有pair情侶上緊PT 都似係新手
喺另一邊學緊DB bench press分開好多次去拎唔同重量DB
有下我係做緊deadlift已經係嗰組第4-5下
條女要拎DB諗都冇諗咁zip去我後面行過去拎
當下呆撚左 都有少少洩左道氣 又驚整到佢
佢條仔同PT見到都有叫佢名想叫住佢
但條女係完全冇反應好似冇事發生咁 明明勁危險
用完d器械要輕放,唔係發洩咁砰砰砰,你插到盡最尾個下砰都算,好多撚樣玩個一餅又砰,半餅又砰,砰撚完仲要周圍望有冇人望佢,仲有d耳機撚又係特別鍾意砰,咪撚再覺得呢啲係hardcore 操法,玩唔撚到咁重就唔該玩輕d,望你唔係覺得你勁你型,係覺得好撚嘈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞