(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區133 新手問野請睇#1

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
我測試過用247啲15kg餅加墊就同standard餅差唔多高
頭已痛
正 全民造星5上去唱呢首
我唔熟波標唔敢講太多 但佢行波標點解唔係用返肉量去比較?
波標撚大把淨係squat兩餅都大隻過我健力撚
同埋我覺得新手就咁比個數字真係冇乜意義
要比不如比較大家進步左幾多 起碼可以諗下自己有冇野可以改善
反正keep住做遲早都會舉到 咁不如打好個底先 好過淨係望住個數字鳩做 到時真係死chok爛chok以為自己tricep kickback 55kg
Thank you
成日見人咩生胴 計呢計路就覺得好難搞
講真減磅 都係幾樣野
你日日食同一樣既野 減唔到咪姐係食太多/cardio唔夠
係呢2方面入手咪得 一係食小D 一係就加多D CARDIO
因為新手你無論玩邊條路 力量應該都會直線上升
如果上升速度唔係太慢 姐係你冇行錯路
所以我自己係會用幾個lift黎做自己既marker
睇進度又好用 決定volume上落都方便
唔係話唔睇就係錯
不過問果個既然會介意自己big3玩幾多
姐係個approach可能差唔多
話你知果個人,同你自己問個問題都係錯

紅血球係唔能夠用酮做能量,即係,產生醣係必然發生,產生醣唔代表你冇生酮

但基礎問題係減唔到呢件事並唔係因為生唔生酮,呢個係sell 你keto diet 嘅人都會俾最錯嘅資訊,生酮=/=減重
第一次聽,救命
咪係囉 講咁柒多理論又問咩蛋白質轉糖把撚咩
朝朝上次磅 睇下有無輕 太慢個日就食少啲 太快就食返多啲
計到懶係精準咁又話留咩200卡做buffer 又叫人Google
講咁多理論原來瘦唔到
自己起鋼先又話人屌佢

啲肥西真係麻撚煩 真係咁醒就唔會120kg先想減啦
聽下聽下停唔到
Sor囉 影響到你
見住big 3個重量直線上升
真係好撚爽
大家早啲瞓 唔好理條肥妹
各位練肌肥大嘅巴打

你哋係點練Cardio之餘又完美避開會減肌嘅問題

最近做腳發現心跳都幾快
想練下Cardio,但又怕減肌
屌你真係on9到一個點唔撚識聽人話,完全封鎖你條肥閪算我當年肥仔減肥增肌新手期都識啦屌你個死臭閪你跌樓死算啦屌
跑兩步就減肌咩最多咪增得慢D
最緊要食夠野
講開新手 嗰啲好廢但著哂sbd
Level belt knee sleeve long socks好那好笑
日日bottom position靠個sleeve彈翻上嚟
用belt但又唔吸氣冇abdominal pressure
著襪deadlift又唔係貼腳拉
lever 屌又打錯字
菜巴

因為我睇到一篇文

類似係話..
高強度cardio 消40%肌肉 40%脂肪 20% ??
中強度cardio 消30%肌肉 50%脂肪 20% ??
低強度cardio 消10%肌肉 90%脂肪

大概係咁

所以怕做高強度cardio消肌
放心 真係唔會咁易唔知你篇文邊度睇返黎
一星期8-10粒鐘單車都仲增到肌,不過明顯慢D
除非你玩三項或者玩長跑果種程度 否則唔會需要消耗肌肉

影響增肌就一定 , 食多D野唔好比自己deficit太勁
因為用左能量,用多左protein修理,肌肉修復慢左
如果你真係怕甩肉, 玩低D volume
但keep intensity
全世界都講左比你知

你高估左個tdee
低估左個食緊既野d caro
死唔撚信

唔跌就再cut份量啦肥閪
新手 squat 唔係太落到
一係太低 個人會反
點搞好
最可能係ankle mobility問題
去squat university個utube channel搵ankle mobility片睇
消肌係咪可以拉返去講蛋白質點樣轉做醣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞