(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區133 新手問野請睇#1

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
我應該聽日到貨
清點買,香港credit card比唔到錢
香港credit card比
gymshark Black Friday 有咩推介買
我都係
尤其係做lat pull down果陣好明顯
兩邊feel都唔同
唔知可以點搞
我都係
但我係側飛鳥會咁
瘦底撚羨慕肥撚點解可以咁好胃口

食撚到閪先啱啱好hit到個tdee
菜巴想問埋你有冇練cardio,點安排?

我依家一星期PPL六日, 攰到隻狗咁

應該點插好定係事但插三日操後做

Gym一個鐘 加埋 cardio 30-45mins

中途食唔食嘢好會唔會無力做
人地可能玩powerlift呢big3唔追數字點玩比賽點知自己進步,而且佢啲要求好基本,肯跟program實上到
我操4-5日 cardio係平時出出入入踩單車追下呀伯呀婆咁
情況同你有D唔同
PPL如果你2日都係練quad既, 我覺得最好係腳果日做埋 然後CUT少少腳既volume, 尤其是leg extension呢D iso動作
攰係攰D 但至少有2日比你回血

或者可以分quad focus day同ham-glute focus day
L(Quad)>Push1>Pull1>L(Glute)>Push2>Pull2>rest
因為大部份cardio都係影響quad恢復多
呢個情況就算去到glute day個quad未回晒血都影響唔大
如果你係咁分就可以將cardio派落Quad, Pull1同Push2度
比2日(pull2 & rest)個quad完全休息

總之唔好比cardio影響太多你performance
唔好意思 想問下有冇師兄有買過inzer嘅belt 上官網睇運費要 usd 100...
唔好諗d咩
大家一開始連呢個槓鈴臥推,點練起

空bar 都唔係100% 唔會左搖右擺

好想留言話見過6個人輪一個squat rack
好似F1咁6個人一齊拆餅換餅較rack嘅故事
胡CFU 呢幾年做咩消失左咁
集運
你地用咩健身app紀錄做左咩同做幾重多
做住Dumbbell 先
呢度新手係一餅起跳點答你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞