(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區133 新手問野請睇#1

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
唔食碳水最多咪頭一星期走晒水份跌磅快
星期六日食多咗碳水 跟住五日低碳都可以有1-2kg體重差距
同埋蛋白質好難食得多 普通尖撚食bw(kg)*2g都唔易啦

實際上熱量控制都係需要嘅 始終減重係要消耗>攝取
好醒架佢地而家識話要
但會話試過唔用斷食/keto ,完全冇效果
統計下
食量大 如果可以無節制咁食會高潮
食量細 要塞嘢落口先增到肌 養殖業
新手一問

今日上磅發現肌肉量跌撚咗
再望一望發現上半身都有進步

係雙腳肌肉量跌撚咗勁多(脂肪都有跌)
拉低曬整體

但我明明有keep住練腳
點解無啦啦腳肌會跌到仆街

定其實247啲磅唔撚柒準
我自己逢星期日起身乜都唔做唔飲水唔食野 去痾屎 痾完除衫上磅 咁樣磅啲數值會一致啲
有啊
Tdee2500
我一日食2000
前期瘋狂去廁所
跌左幾kg水之後就停左磅
有幾耐冇跌磅先
如果有成兩三星期 咁可能要再cut少少
點轉化
我大約210g左右一日
而加96kg
本身118kg cut到100kg
之後卡住左
之後用低碳飲食再跌到96就停左兩個禮拜
而加大約一日食兩塊雞扒350g一塊
之後就食三隻蛋加200g既瘦牛肉
加一塊27g碳水既餅皮同300g菜
計齊哂數就2000卡左右 預左200卡路里走棧位
本身tdee係2500既
兩個星期左右
新手一問 想問秤食物重量嘅話係生重定係熟重?
例如飯/麥皮 雞牛魚肉
落磅有d停滯 想計得清楚d
如果做deadlift 2邊用磚墊住
係咪用返247細啲既餅好過彩色餅?
你點計到2000卡
煮嘢唔落油?
減唔到即係你無食到熱量赤字
你覺得你自己TDEE2500 你覺得你自己食緊2000
蛋白質係可以分解做氨基酸經糖質新生變做葡萄糖
但完全唔關佢下面果堆嘢事好明顯佢食唔到熱量赤字
好似墊住都係低d 我以前長期墊都唔用deficit咁做 用返standard會易好多
體重減咗有冇計過tdee
當你減咗三四個月 可以試下diet break
食返你依家個tdee 等身體習慣返食夠熱量嘅狀態
跟住先再減 可能會有啲突破
247定位係陳百祥

業餘、不認真,像馬戲團
我做果兩間有rogue plate
間間老細唔同 好似kt第一間就係垃圾sportsart場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞