(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區133 新手問野請睇#1

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
放工時間多人d定食完晚飯個時間多人d
今年程亦山個狀態好撚勁
整體size又靚同仲大過鹿農輝

個狀態好似當年既陳潤韜,大size版
腰幼令到視覺上既倒三角再明顯啲 我都覺得佢比較適合classic
愈黎愈多人sumo 同場幾個做開CDL既師兄都轉左sumo
Conventional撚好似死剩種咁
但都係無人做dumbbell pullover
想推廣下呢個動作
有時用黎熱身
我做唔到sumo, 條J周圍會好痛
其實呢個動作係練背定練胸
我真係未試過做呢個動作
要拉下adductor 我自己鍾意CDL用多D背
同埋我CDL大力D
CDL型啲,sumo女人屙尿咁
我係當練背
但有啲人又feel到胸
胸背雙連 我覺得落到去最盡嗰下 個lat扯得好犀利
然後上番黎嗰陣 輕微將手踭收收 夾爆個胸會
手踭愈直好似愈feel到胸 但我好耐冇做
Lats work用cable做單手lat pushdown多
如果要quad hypertrophy練hack squat好d
Barbell squat太多stabilizing muscle參與 好多時quad未爆 core同其他肌肉已經爆左先
諗起成日用用下張bench 都會有人行埋黎係人地個頭附近練野
試過一邊做緊dumbbell press 一邊有條友係自己頭頂附近fing 緊dumbbell 好驚爆頭
都係,正常見到人做緊都會等佢做完/抖個陣先去拎野/放野。

香港 gym 唔大,去拎/放餅/dumbbell都好大機會經過人群。我都明做緊任何動作都好focus,未必留意到其他人經過…

其實係香港做gym都應該要考牌學下有咩唔應該做,保護自己/保護其他人

男人愈大份愈多人CDL 唔知係咪mobility問題拉唔到Sumo
睇過Jeff Nippard 啲片話呢個結果其實係同身高有關 因為正常有咁上下高既人都會有返咁上下重
Sumo 唔係mobility要求低咩咁upright
唔會啦 sumo比起cdl technical同mobility要求高d
好多人一開始Hip joint mobility唔夠都做唔到full sumo stance
身高手長cdl個range of motion會短啲
好似係
唔記得左身體比例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞