(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區133 新手問野請睇#1

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
你都on撚柒鳩
Powerlifting 係更加需要根據本身體質去調整重量
Jamal Browner拉到1050磅 係咪人人都應該追1050磅

睇你講嘅嘢就知你一定冇玩powerlifting
最少我識嘅elite powerlifter 都唔會盲目高追數字
對唔住
我有拎個啞鈴試,左右手上落速度唔同
個場好似冇10kg 果隻
即係夾背?
空bar左搖右擺我諗就唔止係力嘅問題,你唔慣

你用db 或machine 練力先,同時barbell 吉bar到15lbs之間正常點都紮唔死人嘅,照當正式組做,做下攞個平衡感,練下果d腿腰肩背胸點放點發力,搵下支barbell 同手咩角度行咩pathway先啱
一開始左右肌力唔平衡好正常 keep住用db做住先
仲有條友一早講左自己波標為主
中至高負重Walking lunges 左右各15-25reps , rest 1 mins, 最少6set或8set

或squat ,同上
好,謝謝你巴打
真啊
仲有 咩啲要求好基本 笑撚到我
係咪瘦到咁又要追重量?
你本身genetically 都明顯唔會大力得去邊 係咪又要追重量?
https://i.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2016/11/Untitled-4.jpg?auto=compress%2Cformat&w=800&h=847&fit=crop
係咩 我覺得幾好
不過唔係著去操野
終於試到比人偷餅
好多人都唔知道基因真係好大影響
好多人仲沉醉喺努力就可以做到

俾多個例子佢哋 有啲人係chosen by the sport
Nabil BW 66kg/145lbs 可以拉到700磅以上
佢新手嗰時未係powerlifter已經可以deadlift 300磅以上

佢genetically torso短 所以佢sumo starting position hip relatively high
所以佢deadlift先咁勁

所以咩要求好基本 笑撚死人
係得唔清楚個世界有幾大嘅人先會追數字 話咩基本要求
實際上人人唔同

所以coach Greg 有句嘢我好鍾意
- “Be the best version of yourself”

https://instagram.com/kinng_67?utm_medium=copy_link
認真,我未操野身形仲嚴重過佢
真唔真啊
你而家仲要做到weighted chin up
咁撚勁點追
會員 有碼宮薰natty or not
真,17,8歲中學畢業好似175 55kg上下
hard gainer?
CLS
Fucking Chad
有咩秘訣
係咪就係偷飲人哋啲蒲田
算係,但都有可能中學唔睇重食野成日skip 早餐,lunch求奇食d野就走去打波,放學又打,夜晚先正常食飯

但要增磅又唔算太大問題,認真增果年都有8kg上升
肌肉可以靠年資堆 唔易堆積脂肪 玩健體有著數 狀態容易做
中學果時70kg鋼條人 一星期打5日籃波 有難民腹肌 果時覺得自己就係傳說中食極唔肥果啲人
然後大學一個sem就有肚腩 畢業果時90幾kg
一成年即刻出事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞