(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區133 新手問野請睇#1

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
老師傅經常會講欲速則不達,永恆不變既道理
其實部機練乜 我好中意做 因為輕鬆
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3636610/
你睇下呢篇野幫唔幫到你。
希望唔係要黎反駁你朋友話你蛋白質過多的問題。

另外就如其他師兄所講一樣,減唔到落去就總係條formula 已經出現誤差。
無論係TDEE 又好,BMR 又好,卡路里攝取量都好同埋 運動卡路里消耗量等等。高估左消耗又或者低估攝取量一來一回已經好大差別。 我試過google fit 話我踩完30分鐘單車消耗350大卡。 但其實健身單車上面顯示嘅只有130大卡。果200大卡可大可小。令你不知不覺食多左跟住條數嘔突。

仲有就係,去到一個步驟去到樽頸,除咗檢視你自己現行果條formula 之外,你都考慮會唔會係你身體已經適應左果個模式,咁效率自然會有所影響。

你不斷堅持自己無計錯數,咁有前設下其實好難聽入耳。不如你出去搵個營養師幫你計計再set 一下餐單有睇下有無改善。就算你真係啱,人地果套可能仲勁呢,係咪?

我唔係專業。
#路過 #鳩吹 #唔使認真
部機我唔敢講
不過較到咁輕鳩夾就實無用
不如早啲返去沖涼瞓
最有用嘅機之一
你試下唔同站寬有冇改善,略寬過肩1.1-1.3x, 有需要指尖可以輕外八可能20-45度之間,每個人都唔同
聽人話內收加強squat 到底個穩定
唔洗sor我 要sor同你自己身體sor就得
巴打好型
爆晒流晒
佢地其實有冇感覺 痛唔痛呢
唔係
做站姿OHP力量好弱
如果加埋係bottom range pause
長久嚟講會唔會有幫助改善力量
有冇人買過gymshark啲lifting gloves? 好唔好用
唔止ohp 好多動作pause rep都有幫助
但我覺得如果你站姿弱太多既話應該留意下glute同core先
利申唔做ohp
Calluses > gloves
大重量就鴨掌/straps
一塊
你地邊間仲未有standard plate?
冇依部機,會少咗好少女做gym所以重要程度僅次於squat rack
問得都係以為可以唔食藥又大又乾既傻仔
應該好多都冇喎
巴打咁有心,由鳩條友啦
冇計錯數,基因肥底,連呼吸都肥,應該直接入廠抽脂
條友咁堅持計得準都想我地咁講
由尻部坦克車 係度嘈住曬
好似老馮要幫你咁 肥閪人格真係有撚病

係要簡單復雜化所有嘢 係識嘢就唔使上嚟問啦
Tons on equipments! Only $10/month!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞