(嘈交要自貼身材)健身資訊討論區133 新手問野請睇#1

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
開頭完全唔覺有問題 波都係咁打 都仲係輕鬆拉到框
但去到85kg咁上下 打完波第二日係會膝頭痠之後解決方法係波到唔打
大學畢業先開始做尖
我差唔多又係入u就無咩打波,最多一兩星期跟一次街場,之後又亂食野,三日唔埋兩日一次m記,係hall狂食零食飲酒兩年後去到65kg,但重晒係肚太柒決定減肥,減到60左右就認真增肌上磅
我yr3果時去美國比賽 11日返嚟肥左6kg
仲記得apartment樓下有間family dinner
早餐有個set叫intensive care
有12安士牛扒 一堆炒蛋 一堆炒薯仔
食撚左3日都係呢個早餐
我試過入u個期差唔多日日一餐兩杯公仔面 跟住下個sem就上到95kg
之後差唔多日日做尖先落返90 再之後就控制飲食先跌到落68kg bf~15%
跟住減肥卡關 big3又卡關成個月 所以再增返肌 不過就有睇住卡路里逐少加大食量
一日5000卡surplus喎老友
日日heart attack grill先做到
果11日真係咁食
讀大專係做gym嘅最好時機
想問下幾時先好開始飲蛋白粉果類野 新手岩岩做左一個月gym多啲
Resistance training 還resistance training
唔會用到有氧系統
划艇(機) 游水 戰繩kickboxing
再唔係踢下波之類做下真嘅運動
想問有無人最近有係iherb 買過 optimum nutrition double chocolate whey protein

我最近係歐洲又買返同一樣嘅蛋白粉,但係發覺包裝唔同咗,裡面有封口,比起之前買到嘅好飲好多,無咁膠味

有無巴打都試過咁
仲要唔使錢
頭一年住hall差唔多晚晚食宵夜
其實係睇人心態
有個standard 打下飛機都冇話唔得
未到咪努力囉

會緊張咪唔好睇
Resistant training唔會練到有氧系統 呢個部份正確
的確唔會點練到energy system果啲adaptations 咩mitochondria多啲大粒啲之類 但重訓係會練到cardiorespiratory system 咩V2O max之類
Endurance都會高咗
呢排做gym 少人好多人 可以專心做
做尖淨係用到頭一個
玩多下數玩埋離心應該用埋第二個,第三個就去跑步啦
針對VO2max 嘅training 本來就以interval/hiit 為主
練一樣嘢會唔會減弱第二樣嘢
有keep住就應該唔會,但應該好難三樣同時進步
Rest day/cardio你地會揀跑步(半個鐘)定行山(輕鬆行個幾鉝)?
行一次蚺蛇尖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞