[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

930 回覆
110 Like 11 Dislike
Datatone 係一隻主打 Widget 嘅 iOS app,全部都可以加落home screen度,app都唔洗開就可以用到隻app,用埋Siri就電話都唔洗解鎖tim, app功能包括:
1. 巴士、小巴、地鐵、輕鐵到站實時預報
2. 咁大件事一定有人講
3. 香港假期倒數
4. 路面情況
5. 油價資訊

經過巴打絲打連月黎ge鞭策,我地改善左:
1. 新增個人化設定,自訂widget 顏色、加自訂假期
​​2. 新增輕鐵及港鐵巴士到站實時預報
3. 新增巴士中型及大型巴士widget、支援合併聯營線
4. 極大改良路面情況
5. 重新設計 App Icon
6. 加入勞工假期
7. 盡量改善冗長難明ge文字 (其實我係累贅王)
8. 多到唔數啦...

回帶上一個post :
https://lihkg.com/thread/2554695/page/1

Download link係度 :
https://apps.apple.com/hk/app/datatone/id1518834036

常見問題整理
1. Widget更新時間唔夠快
Refresh頻率由iOS控制,每日有40-70次refresh機會
佢會學習你ge使用習慣係適當時間refresh
例如你成日早上8點會睇/撳個widget
佢會慢慢學習,之後到果個時間點就會refresh
你亦都可以當佢shortcut咁用,去返相應頁面

2. 搵唔到Datatone widget教學片
https://youtu.be/SQQIKOPzzoU (or 重新開機)

3. Siri點set教學片
https://youtu.be/oSmL_OMNmx4

4. 聯營線點set教學片
https://youtu.be/l0H3vrwPxDg

5. Widget自訂教學片
https://youtu.be/8ecf0LXaCo8

6. 如果你有好多個widget,可以堆疊埋一齊
編輯home screen果陣,你可以拉widget入第2個widget度疊埋一齊,
要睇果陣就上下碌,可以慳好多位

7. 中型/大型 widget 撳落去無反應
係有網絡情況下,試下揀完路線/站之後可能要等佢load 2-5秒
其間唔好重覆撳多下呀

8. 中型/大型 widget 揀唔到第2條路線嘅車站
揀第2條路線嘅車站,要碌落dd,碌過左第1條路線車站先會見到

9. 隻app有bug?
可以喺度話我地知或者app入面撳回報問題俾我地

10. 地鐵報時成日話無車
地鐵到站數據由港鐵提供,留意到有時因為訊號故障等等異常情況,
所以地鐵都還唔到數據出黎,連官方地鐵app都會睇唔到,
呢個情況因為數據來源方出錯,我地都會一齊出錯

11.『咁大件事一定有人講』顯示關鍵字點黎
全部關鍵字都係來自Google Trend
https://trends.google.com.tw/trends/?geo=HK
我地唔會干預/改變顯示關鍵字/順序
除左1d繁簡轉換引致ge文字出入同埋3日後我地會cache起關鍵字外,
其餘情況都會同Google Trend顯示結果一致

會出現係Trend上面嘅字都係因為
有好多人係google度search所以會成為熱門關鍵字;
至於關鍵字ge IG post同 YT 都係嚟自佢地ge熱門post/影片,
我地都唔會干預顯示內容同順序
開發感想 (長文慎讀)
想當初做Datatone只係好純綷想2個人試下一齊做啲野出黎,
當係portfolio,所以都好隨心就定左要做啲咩
但點知愈做就愈過癮 同埋widget呢d咁新ge野(喺iOS)
如果唔搞side project我諗份正職要等幾年後先會接觸到
所以就試玩左最簡單ge假期倒數出黎俾自己練習下,
慢慢洐生好多唔同ge widget出黎

其實未放上LIHKG之前 Datatone已經係AppStore上面有得DL,
不過果時九巴未開放數據,要飛去九巴網頁版睇,用家體驗差到過唔到自己果關,
但我地又唔想放棄,抱著機會係留俾有準備ge人ge心態,出住先,
之後無幾耐九巴都開放埋數據, 就開始可以同人講 『我寫左隻app』啦

本身諗住放上連登應該1-2頁就會沉底
但個反應真係好意外,無諗過會開到第2個post
好多謝咁多位有留言或者私下鞭策過我地ge 巴打絲打
你地嘅留言就係令我地繼續做好d ge動力,都好多謝大家ge包容
嚟緊呢個新post都會keep住『百屌成才』ge精神
歡迎大家俾意見繼續鞭策我地,我地會keep住改良隻app更加岩你地用~
冇咗巴士實時?
有呢個功能阿
你遇到咩問題?
LM
正,siri無左次數限制
做唔做到股票報價
堅方便,幫你推
希望將來功能有得睇美股
想問呢,我用個app嚟睇巴士到站時間,其他路線都ok,唯獨架4x成日都話未來60分鐘冇車,但新巴app係有,唔知係咪因為佢繁忙時間同平時路線唔同
另外呢,有冇得好似新巴app咁禁入個站睇到呢個站所有巴士嘅到站時間?
繼續支持 加油呀
日日返工放工都用緊
應該話
睇下班車到站時間,唔好將城巴新巴同九巴分開
明明城巴話下班車係2分鐘後到,但Datatone 寫36分鐘後,因為顯示緊九巴
可以考慮將下班車到站時間附近個位置顯示下架車為新巴定九巴
請問係未同一條巴士路線唔同站做唔到報時?
例如:我set完81c往九龍方向 再set往沙田方向 個widget就load唔到
謝謝!
雖然都有唔少opendata 做到報價
但係配套都好重要 例如報完價之後可以點交易/相關分析...etc
我見市面上都有好多良好選擇
可以用住先

利申 有用 investing.com, coinbase
多謝支持
多謝回報問題
路線太多我地試唔得哂所有路線
回報左問題我地會check下點樣可以fix到

我地已經fix左呢個問題
但路線資料update要d時間 我地稍後驗證完真係ok咗會再覆返你
由於開放數據係黎自唔同巴士公司
而唔同巴士公司提供ge數據格式同埋資料會有出入
例如102號線(美孚➡️筲箕灣)
九巴顯示有34個站,城巴顯示有36個站

而且2間公司返回嘅站名同地點有機會唔一樣
例如 旺角奶路臣街(九巴) 銀行中心,彌敦道 (城巴)
所以我無辦法好智能地一次過合併聯營線2間巴士公司旗下d車係同一個站幾時到
所以唯有分開佢地先得

建議你用widget果陣set埋聯營車站, 咁個widget就識得合併報時 撳入去果陣如果下一班係城巴就會開app開城巴, 係九巴就會開九巴, 會方便d
岩岩試左無問題
同一條路線唔同方向再加同一個巴士站都ok

你要揀唔同路線底下面ge站先可以正確顯示到
如果仲有問題可以話我知係邊個站我再拍片
藍App 樓主pin plz
邊到藍,解釋吓
想問widget最多可以放幾多個?因為想放幾條巴士線。
放幾多個widget都得
如果想放多幾條巴士線
可以試下用中型/大型widget
咁就可以一個widget show多條巴士路線
即係最細嗰個只可放兩個,若想放幾個就要用中,大型既widget?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞