[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
Mac app只能有限度support
始終唔係build for mac, debug唔到
唔該晒 雖然咁樣加落去係有D唔方便 但岩岩試左係work
而家每日返工應該都自動識彈出黎
好有毅力
咁耐以嚟你係第2個人願意咁樣搬d value
換左新機重裝之機 lockscreen個巴士到站widget永遠都唔識倒數
多謝回報問題!
想問吓重新開機之後解唔解決到個問題?
都係一樣 試過曬
reboot 重裝 重新再放
你意思係唔係佢唔識跳動d數字
只係識顯示絕對時間?
唔識行倒數模式?
升左17.0.3又又冇曬d小工具setting
widget 啲data 成日失蹤要再set 過

心很累到時17.1又可能要set過
iOS升級災難
Send咗呢d iOS bug俾apple
等fix 完先整過

btw android 幾時有得課金
多謝願意考慮課金!
Android會同步更多功能之後先會加入課金功能
用siri/shortcut
係咪冇得一次過睇晒自己揀嗰啲路線+巴士站幾時有車?
一次只可以睇一條線同一個站?
係 因為睇多一個站 Siri會讀好耐同埋介面空間有限
所以暫時只係睇到一個站
如果睇太多站 會建議用返widget
日曆widget有冇深色模式?即日頭就白色,深色模式先轉黑色
有 不過需要手機設定「自動」深淺色模式
同埋無自訂過日曆widget
先可以做到呢個效果

原來之前郁左啲widget setting,而家ok左,thx
本身有用adguard, 而家用datatone睇唔到巴士時間, 課咗會唔會睇得到?
課唔課金都唔會影響vpn運作

如果你開咗vpn睇唔到巴士報時 但係熄咗vpn就睇到

好可能係你個vpn阻隔咗拎巴士eta嘅request

曾經有一位熱心嘅用家分享過佢有方法防止vpn阻隔巴士/地鐵eta,

你可以試吓加以下嘅rules去vpn嘅whitelist

@@||rt.data.gov.hk^|$important
@@||data.etabus.gov.hk^|$important
@@||data.etagmb.gov.hk^|$important
@@||www.geodetic.gov.hk^|$important
resource.data.one.gov.hk
api.data.gov.hk
@@||datatone.hk^|$important

希望呢啲rules可以幫到你
得咗 唔該哂
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩同步推出咗2.25.1 iOS版本及2.4.1 Android版本

改善『地鐵實時報時』:
支援觀塘綫報時

修復了部分用家回報的問題
再次感謝一眾回報問題嘅用家!

* 請注意 iOS App更新後,Widget可能會出現全黑或全白情況或Siri未能正常運作,請重新開機並稍候片刻,widget將會自動復原。

✍️ 特別備註
等左幾年啦,終於有齊哂大部分地鐵站報時啦!

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞