[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
有阿

一向都有支援iOS lock screen widget

成功了,我要重裝 apple watch 個 datatone app
原來係岩岩裝完無REBOOT無得揀
THANKS
唔好意思 麻煩晒

我地睇吓有無得改善吓

多謝回報問題
好正

我地仲忙緊個更新公告 你地已經用緊
但我剛發覺 datatone 係倚賴 iPhone 個 network, 就算 Apple watch 有 cellular 都係唔識 update…
update完,macbook開到,但係發現都係要用iphone widget
係 始終唔係mac app

只係喺mac上執行嘅iPhone app

但已經可以睇到widget
唔識update eta?

定係唔識update有咩選項可以揀set喺watch widget度?
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩同步推出咗2.27.1 iOS版本

* 請注意 App更新後,Widget可能會出現全黑或全白情況或Siri未能正常運作,請重新開機並稍候片刻,widget 將會自動復原。

訂閱用戶限定: Apple Watch全新功能 『交通預報Widget』登場!

改善『巴士小巴實時報時』:
更進一步提高穩定性及修復問題
智能合併聯營線

改善『收藏車站』:
玩轉Automation! 全面支援Shortcut automation

修復了在M1或以上的Macbook無法使用的問題

修復了Apple Watch icon消失的問題

修復了部分回報問題,再次感謝一眾嘅用家!
✍️特別備註
今次算係2023年最後一個大型更新版本
嚟緊12月iOS仲會出埋最後一個小功能
但由於最近太多人回報 Watch app icon唔見咗
所以盡快出咗呢個版本先!

其實一路以嚟都好多用家提出想我地做埋Apple Watch widget
雖然Watch app真係有啲難度
但你地嘅feature request 真係會影響我地嘅priority

依家最低支援WatchOS 9, 但我地都會建議升級去WatchOS 10, 個版面會好睇啲㗎

✍️ 特別備註2
因為近排返工太忙,
而我地又想嘗試整條Automation教學片比大家(https://www.instagram.com/p/C0J2N-BSpeI/)
希望大家識得點set阿!
所以今次更新公告遲左小小

出咗新iPhone之後出乎意料地多人用shortcut
所以我地今次都特別改善咗shortcut更方便配合埋automation嚟用

我地開始做Datatone果陣覺得Siri automation係非常進階嘅功能
因為setup困難而且並唔流行
但係iOS17之後多咗好多人討論
加上地鐵基本上都出齊哂報時
係時候將呢個功能做得方便啲啦!

特別多謝巴打『又係你條撚樣』(um.. 佢個名真係咁)
係隔黎post教人用Datatone shortcut
令我地好有動力做好d shortcut automation!
✍️ 特別備註3
一直以嚟都有收到好多用家想我地合併到聯營線
終於搵到方法可以做到
希望幫到撘聯營線嘅用家
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩推出咗2.5.0 Android版本

全新功能 『香港假期倒數』 登場!

改善『巴士實時預報』:
支援一鍵快速轉換相反方向

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq

Preview
有個提議
可以整埋隧道收費表
三隧遲下有不同時段收費
可以善用埋live activity 倒數+顯示價錢
其實 shortcut automation 係咪整唔到turn on 埋邊個車站 做 live (dynamic island)?
https://lih.kg/vgHRcbX
可以參考返呢個留言
係阿 試過唔得
搵KOL 賣廣告
app已del
要訂閱先改到widget啲巴士路線傻的嗎
你係唔係揀咗「多功能實時預報」widget?

未訂閱用戶可以免費使用「巴士小巴」 「地鐵」 「輕鐵」widget

唔洗費俾錢都可以用widget睇到報時㗎
唔洗俾錢都可以用widget睇到報時㗎
請問啲設定有冇iCloud 同步,次次改設定都要iPad 同 iPhone做有少少麻煩
暫時未整到iCloud同步, 會寫去todo list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞