[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

924 回覆
110 Like 11 Dislike
巴打你真係跟得好貼
我地未出通知已經知道有更新

我地準備緊IG公告 會有教學點設定捷徑共享
整完再reply返你阿
多謝你咁留意我地
好 好用嘛 見之前更新睇到 但唔識加
https://www.instagram.com/p/CcANfkkPTeV
可以睇睇呢個教學(有片)
好 麻煩你了
原來咁set 等我直入捷徑set😂😂跟住咁撚複雜既 睇完你影片
因為IG可能會有d從來未用過Datatone嘅用家
所以順便教埋點創建個siri捷徑

如果已經創建左 係可以直接去setting度set共享到apple watch
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩推出左2.11.0版本

Apple Watch Siri 捷徑登場!
香港假期月曆widget登場!

改善『巴士小巴實時預報』:
新增60條小巴路線

改善『路面情況』:
修復行車速度顯示器及行車速度牌因數據來源更新的問題

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
我地岩岩加果個假期日曆widget入面有農曆初幾 你可以試吓用
提前通知功能我地遲d可以喺Setting加『初一十五通知你』
好正呀

連登有愛
你哋啲功能真係越做越好,但係真係唔知點幫你哋推到多啲人用,尤其個個都仲用緊九巴app睇時間
我唯一嘅支持就係訂閱你哋,希望推動到你哋
個app真係好撚好用
多謝支持Datatone !
都係有大家一直俾意見我地先可以愈做愈好!

其實你地會繼續用隻app已經好開心~
推介埋俾屋企人同朋友用就係最大嘅幫助啦~
我想問下為何iOS widget 沒有更新 按鈕 但Android 有
用iPhone 都要按入app內更新到站時間資料。
幾時先會係iOS widget 增加更新按扭?
因為iOS(作業系統)唔支援喺widget上加任何按鈕,
而Andriod支援,
所以我地iOS版本暫時都未能夠加
香港假期月曆widget

想你地加埋上個月、下個月嘅 widget
咁就可以擺晒去同一個 stack ,
輕鬆 swipe 嚟睇

想問下an機幾時先會有地鐵、輕鐵到站實時預報
多謝提供建議
下個版本可以加個選項落widget係「今個月」、 「上個月」、「下個月」嚟達到呢個效果

不過受限於現時iOS bug,好可能stack widget會出問題
暫時唔係好建議stack widget..

可以望一望呢度睇下果個係咩bug
https://lih.kg/vgHQBOX
非常抱歉,Android 暫時無更新時間表

如果有機會同步更多功能,地鐵同輕鐵都會放係最高priority~
樓主,個香港假期月曆可摸以用返APP入面果隻字體呀?
我指D數目字擺左個大widget喺桌面有d格格不入
多謝你嘅意見
未來我地做假期月曆widget自訂功能, 我地會加返個字體選項

如果黎緊有多d人要求的話 我地會將呢個功能priority提高

好,多謝你
btw而家個app已經好唔錯多謝你地開發
加多個:

本身有 2x2 嘅迷你「今個月」月曆,

可唔可以出埋 4x2 嘅
「左邊今個月、右邊下個月」 widget
樓主 多謝你整呢個app
我見到上面有人話個個都用九巴app 希望多啲人用Datatone
我有少少意見 希望你睇得明 利申我對app design完全唔識的

我自己覺得呢個app 嘅定位同介面好混亂
我老實只當佢係一個widget app咁用,而甚少撳入去用呢個app,因為而家個app好似係有好多個唔同apps塞埋喺一個咁

而家個介面啲section好似就係跟widget類別嚟分
但如果我純粹想就咁用個app 會好唔user friendly

例如「路面情況」同「實用地圖」都係喺地圖上顯示資訊,但就分咗兩個tab。

我喺度諗,如果好似九巴app舊版本咁
喺底度整一行掣 將而家啲tab分做有logic嘅分法
例如「大件事+廣東歌」「交通」「地圖+路面情況」「widget」「日曆」「設定」
而我撳入去每個tab度會好似獨立一個app咁

撳入去「交通」會彈出個好似Citymapper嘅介面,有得揀交通工具/直接打路線/揀mtr地圖/打目的地會教我搭咩車

撳入去「地圖」喺下面/右下角有個pop up圓形 有得撳唔同layout揀路面情況/廁所/黃店/便利店/油站

撳入去「大件事+廣東歌」會好似連登咁有兩個column畀人swipe左右睇唔同嘅嘢,將來有咩可以上下碌嘅info加晒喺度

撳入去「日曆」會好似個日曆app咁

我知有啲太天馬行空 但咁樣會唔會user friendly啲?
我唔知你哋個發展方向 如果係 focus喺widget嘅話咁就由得佢啦
但如果係會想focus喺個app度
希望可以再整user friendly啲

不過而家己經幾好用 加油!
請問可唔可以將付近巴士到站時間放落apple watch? 淨係識set 一條巴士線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞