[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
更新左ios17之後,睇live會冇左左上角時間,試左4個字既巴士路線就會咁,3個字既就正常冇事
多謝你話俾我地知阿!
下個版本如果係4個字的話 會整細d路線個字
從而顯示返system time!

為免更新太頻密令大家要成日重新開機
我地會儲一儲feature request/bug fix先出新一個版本
所以要等一陣阿
真係抵課金
Android 仲未有得課
一次過睇晒唔得
但可以逐個睇

1. 起一個folder放特定嘅路線入去,譬如叫Commute

2. 起一個shortcut去 loop Commute入面嘅shortcuts, 大概係咁

咁用folder裝住特定嘅datatone shortcuts+ for each loop睇
不過要撳確認先到下一個
唔可以一個畫面擺晒
Ios 16上17, 個widget reset冇晒巴士線紀錄
有個別巴士線長期寫住無車
我地都好懊惱 呢啲升級災難

我地只可以file bug report俾apple

睇吓佢地有無咩方法同俾佢地知upgrade iOS會發生咁嘅情況
多謝回報問題!
想問吓係邊條巴士級 邊個站 同埋往邊個方向?

下晝兩點幾無車
想問吓而家仲有無車? 我啱啱試咗見到有車
如果都係無車, 試下重新setup過, 編輯widget, 重新揀返702路線同埋重新揀返果個車站
睇下得唔得?

揀過就變成咁,成個廢左
呢個錯誤訊息係揀錯咗巴士路線/巴士站
或者你試吓delete咗個widget
重新創建一個?
成個砍掉重練終於正常返
月曆個度同widget只show到當前月份,可唔可以加埋show其他月份?
下個版本會有
請問有冇可能(用shortcut?) 每日指定時間自動彈指定嘅行車速度牌/交通快拍畫面出黎?
可以 Get Contents of URL 再Quick Look
用space隔開 可以連攞幾個
data.gov.hk搵返嗰url就得
入到條link 唔係好知點搵想要既snapshot source

googl 搵個data 網就load 得好慢

資料一線通
https://data.gov.hk › tc-data › dataset
交通情況快拍圖像
People also search for
技術上可行阿

我地會mark低落to do list先

Preview

地圖入邊揀

或者search

最後餵URLs俾shortcuts
用space分隔
效果如上
變左shortcut 討論區
岩岩更新左,日曆好用左,如果widget個度都可以就好
做唔做到將年月置中,左右加上箭嘴去switch上下月份?
好快手
技術上可行, 我地mark去to-do-list 排下priority先
如果想睇多於一個月, 可以用中型widget

我地都好surprise有人feature request月曆
如果有多d人request我地會提高個priority
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞