[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
係呀,本來cap左圖但發覺自爆住邊

好,唔該
終於升左mac sonoma, 放左個巴士時間去desktop, 有無方法可以手動refresh 時間?
禁個widget 佢要打開iphone
多謝回報問題
我今晚就上mac sonoma睇下咩環境先
支援Shortcuts 呢點幾正
可以經Siri用
or 配Automation
幾方便
我地都有見到隔離post有人set action button睇下班車幾時到
「Datatone搵到啦」 好滾動
真係好用心set好自己部電話

我地未來會留意吓automation會唔會可以簡化小小
多謝大家嘅意見同等待,我地岩岩推出咗2.25.0 iOS版本

支援iPadOS17即時動態

支援待機模式!Datatone Stand by You!

改善『巴士小巴實時報時』:
連結維基百科,可以查看分段收費及頭尾班車時間等資訊

改善所有『Widgets』:
訂閱用戶限定:升級到iOS17後可以手動refresh widget

修復Apple Watch於WatchOS10顯示異常問題

常見問題link:
https://datatone.hk/zh/faq
Stand by mode 做咗啦
新版本應該Fix左呢個問題
可以update app試吓
Mac上左Sonoma之後隻app一開就彈
暫時未搵到原因, 不過好彩widget仲用到

試下update app,
訂閱用戶可以手動refresh時間 (撳更新時間果度)
不過個interactive widget都未係好穩定
iOS17應該好快會有新update fix一堆bug
等apple fix 完ios17 d bug 先再搞
怕一更新又要再執過
siri更新完變左

更新前

更新後
多謝回報問題!
今次更新應該唔會影響到Siri相關功能
係唔係隻App啱啱update咗要d時間俾佢load?
所以shortcut果度都更新緊?
如果已經隔咗一陣(例如半小時以上)
睇吓重新開機得唔得?

Btw多謝你教人set siri shortcut阿
未來會再改善一下加Siri shortcut個flow
reboot 完真係得返

datatone 配合埋action button 真係好方便黎字頭
https://youtu.be/doyscFQPqjc?si=7PmxzpDj8iuV9fuk&t=129
有無試吓set埋個list,
可以run多好多shortcut
我唔洗係條list 揀, 係特定scenario 撳action button 會做我要做既野
有冇人用唔到
係唔係全黑/全白?
如果係 試吓重新開機

如果唔係 講吓邊個功能用唔到?
重新開機就用到,之前變晒全黑
掂!唔該哂
我有sub你地,加油
加係mac 上面data tone 個d widget 重開會無晒要再整過原生個d 無事
想問下automation 呢到點搞
我係set 斷左屋企wifi 加朝早8點內就自己check 101 下班車幾時到

跟住入左datatone 落shortcut 呢到就唔識搞
多謝嘗試Siri shortcut!
你個idea(condition)幾好阿!

暫時Siri automation未有好方便嘅方法
建議用返App內嘅加Siri掣用住shortcut先

如果真係好需要用automation,就要撳咗App入面嘅加siri掣創建咗個shortcut先
然後要自行複製返果個shortcut入面嘅value再貼返上去你幅圖入面嘅textfield
我地明白咁樣好唔user friendly, 我地未來會改善呢個flow, 等你地可以方便d玩埋automation!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞