[百屌成才] Datatone 用家交流區 (2)

933 回覆
110 Like 11 Dislike
Support樓主

你嘅App好好用
可以一眼睇晒幾架巴士嘅到站時間
咁就知要追邊架巴士
雖則我唔搭公共交通工具, 都有裝
自己揸車, 覺得油價幾好用.
同埋個天氣source係香港天文台定邊度?
多謝支持Datatone!
天氣source黎自天文台
你可以試下用埋『咁大件事一定有人講』
當係另一個方式睇新聞
巴士widget最多得3格唔夠
搞到要用set多個但變相用嘅空間多左

同埋set路線嘅UX真係好麻麻
唔係好明白『巴士widget最多得3格唔夠』
如果要顯示多d巴士 可以用中型/大型widget
顯示路線多咗 需要嘅空間都會多左

Set路線UX受限於iOS
所以要跟返iOS widget native setup方法
原來可以set 6個
我比你呢幅圖fake左
多謝回報問題
下個版本再汁返好d先
轉左ok了 thx
widget果度可唔可以有個圈圈更新制 可以直接響個widget度更新
受限於iOS 唔允許喺iOS widget加刷新制落去
所以做唔到
想問下放咗係lock screen既巴士到站widget識唔識自動更新下一班車?
識 不過個更新頻率都係由iOS控制
同埋都會受網速影響
如果無Always On的話
未必可以係岩岩wake up部iPhone然後unlock果下就會更新到
如果想確保係最即時到站報時 可以當佢係開app shortcut撳入去開app
想問下點解已經set 左聯營路線,個widget 有時都仲係顯示冇車, 要禁入去app 轉翻巴士公司先睇到, widget仲係 keep 住show 無車
E.g. 118 往小西灣
站:紅隧
岩岩試左 似乎無問題

請問你果邊係唔係同我一樣嘅setting?

可能個站名唔同一樣 我而家set 翻同你一樣 又work 翻 自膠thankss
Apple Watch 之後有冇得擺天氣去錶面
可以再試下嗎?
新版本有修復呢個問題
多謝你提出『跨線報時』建議同埋等待左咁耐!

因為改動量好大(App + Siri + Watch) 所以做左好耐

新版本已經支援呢個功能 可以更新app試試!

希望你會鐘意呢個改動!

同埋 Watch complication直接開app呢個版本應該都有啦 可以試試!
我地都有考慮過呢個問題
不過Widget喺UI設計上同條線有關係
例如 東鐵線係淺藍色做底色
Widget自訂都係由線出發
所以如果有跨線的話 會有d矛盾
暫時都未諗到解決方案
多謝提供意見!

呢個都係todo list上面

不過我地暫時想做多d主app先

同時都觀望下多唔多人用Apple Watch
見到了 感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞